Regizorii Gaspar Noé, Ildikó Enyedi și Alexandru Solomon sunt celebrați în secțiunea 3×3 la TIFF 2022
Publicat de APETRI MARGARETA, 23 iunie 2022, 15:56
Gaspar Noé s-a născut în Argentina, în 1963, și s-a mutat în Franța, împreună cu familia, la vârsta de 12 ani. În anii ’80 regiza primele scurtmetraje, iar în 1991 își înființa propria casă de producție și lansa mediumetrajul Carne, o poveste tulburătoare, distinsă cu Premiul Juriului Semaine de la Critique și o mențiune la Cannes.
În 2002 se lansa pe marile ecrane Ireversibil / Irreversible cu Vincent Cassel și Monica Bellucci, considerat unul dintre cele mai șocante filme din istorie.
Spectatorii TIFF vor avea ocazia să-l urmărească la TIFF în versiunea cronologică, lansată în 2019 la Festivalul de la Veneția.
Cineasta maghiară Ildikó Enyedi a îmbrățișat lumea filmului după un amplu proces de explorare a artei conceptuale. A fost membră a faimosului grup interdisciplinar Indigo și a colaborat cu Balázs Béla Studio, singurul studio de film independent care exista în Europa de Est înainte de ’89.
Recunoașterea ei internațională avea să vină în 1990, când lungmetrajul Secolul meu 20/ My Twentieth Century obținea Camera d’Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes. Este considerat un superlativ al cinematografiei maghiare a tuturor timpurilor și inclus de prestigioasa publicație New York Times în topul celor mai bune 10 producții ale anului.
Secolul meu 20 se va vedea la TIFF în versiune restaurată digital. Colecția de bijuterii cinematografice prezentate în secțiunea 3×3 va readuce la TIFF și filmul care a marcat în 2017 revenirea cineastei Ildikó Enyedi, după aproape două decenii: Despre trup și suflet/ On Body and Soul.
Alexandru Solomon este un nume emblematic pentru lumea filmului documentar din România.
Alexandru Solomon este regizor, director de imagine, producător și scenarist și se numără printre cei mai apreciați cineaști din țară. Este membru al European Documentary Network și Președintele Festivalului de film Documentar One World Romania.
Solomon a scris și regizat numeroase documentare prezentate și premiate la marile festivaluri. La cele mai multe dintre ele a lucrat și ca director de imagine. Stilul său unic, neconvențional, testează limitele genului, îmbinând elementele specifice documentarului cu ficțiunea. În retrospectiva dedicată autorului, spectatorii vor urmări producția franceză Clara B (2006), o meditaţie asupra memoriei arhivelor și istoriei secolului XX, care ia forma biografiei unei fotografe fictive, dar și Război pe calea undelor, un film despre Radio Europa Liberă, pe tema propagandei din timpul Războiului Rece.
Diana Gherendi