Regalitatea în România, între nostalgie și speranță

Publicat de radiomures, 10 mai 2017, 20:08
Mureșenii apreciază ideea de regalitate, chiar dacă nu văd cine l-ar putea înlocui pe Majestarea sa regele Mihai. Unii sunt nostalgici după monarhie, chiar dacă nu mai speră că o restaurație ar putea să mai aibă loc în România.
Veteranul de război Ioan Ștefan, în vârstă de 94 de ani, în prezent rezident al căminului de persoane vârstnice din Tg. Mureș, l-a întâlnit pe regele Mihai cu 82 de ani în urmă:
10 Mai va fi de-a pururi, sfântă zi, căci ea ne-a dat/ Domn puternic țării noastre, libertate și regat” – acest motto l-am însușit la 12 ani, când am devenit cercetaș și am depus jurământul în localitatea Jibou de față cu Mihai, marele Voievod de Alba Iulia, pentru că atunci rege era tatăl său, Carol al II-lea”.
Regalist convins, profesorul inginer Ioan Ștefan a avut de suferit pe perioada comunismului, însă nu crede că România ar putea redeveni prea curând regat.
El speră ca măcar tinerele generații să învețe ce a însemnat această instituție pentru istoria modernă a țării.
10 mai, Ziua Regalităţii, a fost ziua naţională a României din 1866 până în 1947, până la venirea comuniştilor la putere.
Din 2015 a redevenit zi de sărbătoare naţională.
Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoriografia României: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.
Valeriu Russu