Reforma salariului minim

Publicat de Corina Muntean, 30 octombrie 2024, 11:24 / actualizat: 30 octombrie 2024, 21:30
Reforma salariului minim prevede ajustări cu inflaţia, dar şi în funcţie de productivitate conform Planului bugetar-structural. Este o corelație bine venită, dar ce se întâmplă cu celelalte salarii? Cu siguranță că bugetul nu are suficienți bani ca să le echivaleze, așa încât vor fi alte nemulțumiri în rândurile bugetarilor. Iar privații vor fi nevoiți să strângă și mai mult șurubul, să facă o selecție riguroasă și să treacă la disponibilizări.
De la 1 ianuarie, salariul minim va fi ajustat la inflaţie, iar dacă acesta va scădea sub 45% în raport cu salariul mediu va interveni o ajustare suplimentară legată de productivitatea muncii. Așa arată Planul bugetar-structural naţional pe termen mediu – 2025-2031.
Reforma salariului minim, una dintre cele 10 reforme propuse în document în vederea ajustării deficitului bugetar, introduce un sistem de stabilire a salariului minim brut bazat pe rata inflaţiei, asigurându-se -în acelaşi timp- că salariul minim rămâne într-un anumit interval relativ raportat la salariul mediu.
În teorie. În practică nu va fi la fel, cel puțin nu peste tot. La privat, va trebui ca patronii să găsească resurse mărind marja de profit, dacă nu vor să de afară oameni din echipă. Autoritățile spun că ”prin ajustarea salariului minim brut în funcţie de rata inflaţiei prognozate, această reformă se asigură că puterea de cumpărare a lucrătorilor cu venituri mici este păstrată în ciuda creşterii costului vieţii.
Protejarea veniturilor lucrătorilor în acest mod ajută la consolidarea unei economii mai reziliente, unde cheltuielile consumatorilor rămân stabile, chiar şi în perioade de inflaţie’, se precizează în document. Cât priveşte ajustările legate de productivitate, planul prevede că, în cazul în care salariul minim ajustat scade sub pragul de 45% în raport cu salariul mediu, o ajustare suplimentară legată de creşterea productivităţii (măsurată prin PIB real per populaţie ocupată) asigură ca majorările salariale să fie legate de performanţa economică generală. Astfel că, dacă noul raport între salariul minim brut ajustat şi salariul mediu brut prognozat pentru anul următor este sub pragul de 45%, salariul minim brut poate fi, de asemenea, ajustat cu un procent suplimentar cuprins între 0% – 50% din rata de creştere a productivităţii prognozate, dar fără a depăşi pragul de 50% între salariul minim brut şi salariul mediu brut. Adică o ajustare care permite salariului minim brut să țină pasul cu cel mediu brut, în funcție de PIB.
„Acest sistem – spun guvernanții – echilibrează echitatea şi sustenabilitatea economică, recompensând lucrătorii pentru contribuţiile lor la productivitate, asigurând totodată că creşterile salariale nu depăşesc capacitatea economiei de a le susţine.”
Menţinerea unui prag de 50% între salariul minim brut şi cel mediu brut asigură că creşterea salariilor rămâne într-un interval sustenabil, contribuind la rezilienţa şi stabilitatea economică generală, susțin guvernanții. Planul bugetar-structural va fi transmis săptămâna aceasta Comisiei Europene, care şi-a dat acordul de principiu pentru el.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45