Reforma în domeniul protecției copilului este aproape încheiată în Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 8 septembrie 2020, 12:23 / actualizat: 14 septembrie 2020, 16:37
Nici un centru de plasament de tip vechi nu mai funcționează în județul Mureș la această dată.
La Sighișoara există însă un centru de tip modular care ocrotește 30 de copii și tineri cu deficiențe neuropsihiatrice și care nu va mai putea funcționa de la 1 ianuarie 2021, conform unui proiect de lege ce urmează a fi aprobat.
Pentru acesta, conducerea Direcției pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș are alte planuri, a precizat directorul adjunct al instituției, Deak Elida:
Avem un singur centru de plasament, de tip modular, la Sighișoara. În momentul de față, suntem în etapa de evaluare a nevoilor copiilor și a resurselor proprii și comunitare în vederea depunerii unui proiect din fonduri europene prin care să realizăm dezinstituționalizarea copiilor. O să ne concentrăm atenția pe reintegrarea copiilor în familii, acolo unde este posibil sau dezvoltarea serviciilor de tip familial pentru ei, soluțiile rezidențiale fiind ultima opțiune pentru orice copil.
În județul Mureș sunt la această dată circa 1.600 de copii în sistemul social de protecție.
Cea mai mare parte dintre ei se află în medii familiale, mai spune directorul adjunct al DGASPC Mureș, Deak Elida:
Avem 1.600 de copii, în total, în toate serviciile familiale cât și rezidențiale. 62% dintre copii sunt în alternative de tip familial, adică în plasament la rude, plasament la alte persoane și familii sau în asistență maternală și mai puțini sunt în serviciile rezidențiale, adică 38%.
Conform proiectului de modificare a Legii din domeniul protecției copilului, autoritățile locale dar și furnizorii privați de servicii sociale, au obligația ca până la sfârșitul acestui an să închidă centrele de plasament de tip vechi sau să le reorganizeze în servicii de tip familial sau rezidențial.
Nerespectarea acestei prevederi va fi considerată contravenție și se va sancționa cu amendă de până la 10.000 lei, se mai arată în textul aceluiași proiect de lege.
Cristina Bulbescu