Reforma curriculară, prioritatea nr. 1 la UMF Tg. Mureș
Publicat de radiomures, 22 martie 2017, 17:19
Sala Festivă a Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș a găzduit astăzi o ședință deschisă pentru prezentarea raportului de activitate pe anul trecut a rectorului universității, prof. dr. Leonard Azamfirei.
Au fost prezentate o multitudine de subiecte printre care situația programelor de studiu, rezultatele activității de cercetare, consilierea și orientarea profesională a studenților, relațiile internaționale, dar și situația financiară a universității.
La ședință au participat toți membrii comunității academice mureșene și reprezentanți ai autorităților publice locale.
2016 a însemnat o activitate intensă pentru UMF Tîrgu-Mureș dar cu rezultate deosebite, spune rectorul universității, Leonard Azamfirei:
A fost o activitate intensă în 2016 în care am urmărit planurile asumate în noul program administrativ, cu lucruri reușite, cu lucruri pe care urmează să le facem mai bine în anul care urmează. Am câștigat foarte mult pe partea de cercetare, de care suntem foarte mândri. Lucrăm la reforma curriculară unde încă mai avem foarte mult de făcut iar oamenii văd că se implică cu toată inima în acest proiect.”
Numărul de studenți a crescut constant la UMF Tîrgu-Mureș la această dată fiind 5.100 de studenți dintre care 55% sunt la buget iar restul cu plată, printre care se află și 500 de studenți străini, la programul în limba engleză.
Au fost introduse programe de studii noi în timp ce activitatea de cercetare a crescut semnificativ. 52 de proiecte noi de cercetare au fost depuse anul trecut, față de 11 câte au fost în 2015.
Prioritatea numărul 1 pentru anul în curs rămâne reforma curriculară, spune rectorul UMF Tîrgu-Mureș, Leonard Azamfirei:
Va fi o schimbare din temelii a modului în care se predă medicina la UMF Tîrgu-Mureș, a modului în care va fi pus studentul cu adevărat în centrul preocupărilor noastre, a modului în care este stimulată gândirea creativă, diagnosticul clinic pe care studenții trebuie să-l învețe astfel încât, în momentul în care absolvă UMF Tîrgu-Mureș, să fie medici adevărați cu informație dar și cu o formă de judecată bine formată. Dacă sunt optimist, spun că se va face acest lucru în 3 ani dar dacă sunt realist, 4 ani. Acesta este un lucru care se întâmplă în toate universitățile adevărate, mari din afara țării.”
Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș a avut o absorbție bună a absolvenților de facultate, astfel că 94% dintre ei au fost admiși la examenul de rezidențiat ce a avut loc în toamna anului trecut.
Rezultatele financiare sunt, de asemenea, mai bune față de alți ani. Anul trecut a fost încheiat cu un plus de 15 milioane de lei, veniturile totale ale universității fiind de peste 100 de milioane în 2016.
Cristina Bulbescu