Reducerile cheltuielilor din sectorul public ridică tensiunea în societate

Publicat de Andrei Borz, 12 aprilie 2023, 16:23
Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor să propună măsuri concrete pentru reducerea bugetelor ministerelor cu 6%, pentru a acoperi deficitul bugetar.
Premierul a cerut ca aceste reduceri să se facă fără afectarea investițiilor, indiferent de sursa de finanțare.
Mai mulți miniștri au dat asigurări că nu vor reduce salariile angajaților, însă nu s-a luat nicio măsură concretă.
Discuțiile au stârnit însă furtună în rândul sindicaliștilor, care nu vor să accepte sub nicio formă reduceri salariale.
Președintele CNSLR Frăția Mureș, Călin Cociș.
Guvernul României încearcă, încă o dată, să reducă deficitul bugetar pe seama cetățenilor, mai exact, pe seama salariaților din sectorul public, care vor rămâne cu salariile înghețate, adică printr-o rată a inflației mare, câștigul nominal și puterea de cumpărare a acestora vor fi diminuate. Va apărea și o altă problemă, cea legată de sistarea angajărilor din sectorul public. E adevărat că sunt unele sectoare unde există excedent, dar avem foarte multe sectoare unde este un deficit major de forță de muncă.
În sectorul sănătății nu se pot face reduceri, susține președintele Sindicatului Solidaritatea Sanitară Covasna, Sorin Văcăruș.
Singurii bani care s-ar putea economisi ar fi de la investițiile noi, susțin sindicaliștii.
Fondurile sunt, oricum, insuficiente pentru sănătate. Cele mai mari cheltuieli sunt cheltuielile salariale din sistemul sanitar, dar sunt și multe alte pierderi, pe medicamente, pe rețete fictive. Momentan, eu cred că ei doar tatonează piața, nu cred să poată să facă reduceri în sistemul sanitar.
Președintele Sindicatului ACORD din DGASPC Mureș, Lucian Ciprian Puiu, spune că se va ajunge la proteste de stradă, dacă Guvernul va reduce salariile din sectorul public.
S-a discutat despre tăierea unor cheltuieli din alte zone, nu din zona de salarii și nu din zona de investiții. Să sperăm că se păstrează acest trend și această optică a Guvernului, în caz contrar, vom ajunge la proteste de stradă, nu putem să acceptăm tăieri de salarii, mai ales în contextul actual. Guvernul promite că vine cu o nouă lege a salarizării care trebuie să aducă beneficii și nu deservicii.
Miniștrii au avut ca termen data de 12 aprilie pentru a veni cu propunerile concrete de reducere a cheltuielilor.
Raluca Creţ