Reducerea TVA la pompele de căldură nu e suficientă pentru ca românii să le achiziționeze
Publicat de Rotar Mirela, 17 ianuarie 2023, 12:27 / actualizat: 18 ianuarie 2023, 12:17
Spre deosebire de panourile fotovoltaice, unde măsura reducerii de la 19 la 5 la sută a TVA la instalarea sistemelor ecologice de producere a energiei este binevenită, la pompele de căldură costurile sunt prohibitive pentru români.
Expertul în energie, Dumitru Chisăliță, apreciază că, totuși, este un pas important în stimularea reducerii poluării. Deocamdată doar instituțiile sau asociațiile își pot permite să cheltuiască minimum 10.000 de euro pentru o pompă de căldură, a declarat pentru Radio Tg. Mureș președintele Asociației ”Energia Inteligentă”:
În ceea ce privește panourile fotovoltaice, scăderea de 15% e importantă și ține seama de faptul că, totuși, costurile nu sunt la fel de mari ca cele de la pompele de căldură. Și, doar în situația în care calculele iau în considerare un număr mare de ani de exploatare și o stabilitate a prețurilor, am putea să discutăm și de o fezabilitate a acestor echipamente, care poluează mai puțin, sunt mai prietenoase cu mediul, dar sunt scumpe. Costuri unei pompe de căldură pot să ajungă până la 10-12.000 de euro.
Dumitru Chisăliță subliniază că, pentru pompele de căldură e nevoie de politici de sprijinire, cum ar fi acordarea de vouchere, ajutoare bănești, reduceri la credite sau la nivelul de impozitare.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat pentru Radio Tg. Mureș că în acest an populaţia primeşte fonduri doar pentru panouri solare, iar la pompe de căldură subvențiile sunt destinate exclusiv administraţiilor locale:
Ne concentrăm pe extinderea programului de fotovoltaice, ca să putem acoperi 150-200.000 de gospodării. Pompele de căldură sunt o soluție și ele pot fi finanțate prin proiectele depuse de unitățile administrativ-teritoriale. În același timp, în ”Casa Verde”, prin programul care înseamnă nu doar montarea de panouri fotovoltaice ci și anveloparea caselor, schimbarea sistemului de încălzire, și acolo doritorii pot fi eligibili. Programul special pentru pompe de căldură probabil nu-l vom putea lansa în 2023, din cauza efortului pe care îl facem pentru a crește adresabilitatea și bugetul la fotovoltaice.
Reducerea de la 19 la 5 la sută se va aplica doar locuinţelor şi clădirilor administraţiei publice, nu şi firmelor, cetăţenii fiind astfel încurajaţi să investească în metode alternative de producere a energiei.
Se scontează pe reducerea consumului din reţeaua naţională, dar, în primul rând scăderea TVA la panouri fotovoltaice, panouri solare termice şi pompe de căldură va reduce factura la încălzire cu până la 90%, susţin experţii în energie. Aceştia apreciază ca ideală combinația panou fotovoltaic- pompă de căldură, prin care sistemul poate deveni autonom: curentul electric e produs de panouri, stocat, și ulterior utilizat în alimentarea pompelor de căldură.
Valeriu Russu