Reducerea numărului de elevi din clase este salutată de profesorii și elevii mureșeni
Publicat de Corina Muntean, 13 februarie 2020, 16:04
Senatul a votat, ca for decizional, reducerea numărului de elevi din clase, iar legea urmează să fie promulgată de Președinte.
Astfel, numărul elevilor într-o clasă va fi redus la 22 în învaţamântul primar şi la 26 în gimnaziu şi liceu, de la 30 cât prevede legea acum.
În educaţia antepreşcolară vor fi grupe de maximum 8 copii, faţă de 9, cât este acum, iar la grădiniţă grupa va avea cel mult 17 copii, faţă de 20 în prezent.
Elevii spun că măsura este bună, dar insuficientă pentru a crește calitatea învățământului.
Ei și-ar dori mai multe modificări în ceea ce îi privește, de la transportul local la calificarea cadrelor didactice.
Reprezentantul Consiliului Județean al Elevilor Mureș, Vlad Bobiș.
Este important că se dorește îmbunătățirea învățământului, aceasta este o soluție de bun augur, însă este derizorie dacă nu se fac și alte modificări, de exemplu respingerea ordonanței 51/2019, în continuare se vor crea inechități între elevii din mediul rural și cei din mediul urban.
Vlad Bobiș este de părere că această măsură ar putea avea și consecințe negative, dacă nu se va putea asigura numărul cadrelor didactice calificate.
Pot exista și dezavantaje, atât timp cât cadrele didactice nu sunt bine pregătite, ar putea să crească numărul suplinitorilor și, în mediul rural, ar putea să scadă calitatea actului de învățământ.
Și profesorii sunt încântați de această măsură pentru că astfel, se vor putea ocupa mai mult timp de fiecare elev.
Învățătoarea Rocsana Pogăcean, de la Școala Gimnazială ”Liviu Rebreanu” din Târgu Mureș, subliniază că și părintele are un rol esențial în formarea copiilor.
Măsura e foarte bună pentru că e foarte obositor să lucrăm cu 30 de copii. Este obositor și pentru noi, și pentru ei. Ne vom putea ocupa mai bine de ei, îi vom putea activa pe toți, fiind un număr mai mic, dar performanța ține și de colaborarea părintelui. Putem să avem, de exemplu, și 15 elevi într-o clasă, dacă dintr-o parte nu există implicare.
Modificările adoptate în această săptămână vizează și acordarea unei mese calde pe zi în 150 de unități de învățământ pre-universitar din toată țara.
Raluca Creţ