”Recuperarea memoriei” în cazul primului medic român din Târgu Mureș
Publicat de Andrei Borz, 16 februarie 2023, 15:50
O placă comemorativă dedicată medicului Petre Muscă (1883-1969) a fost dezvelită astăzi în prezența mai multor personalități medicale, politice, religioase, dar și a târgumureșenilor.
Amplasată pe fațada sediului Clinicii Medicală II a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, inscripția amintește că doctorul Muscă a fost primul medic român care a profesat în Târgu Mureș, a fost director de spital și primar în două rânduri.
Prin activitatea sa, Petre Muscă a contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea medicinii mureșene, motiv pentru care de anul acesta va exista și o diplomă cu numele său pentru medicii neuniversitari, a anunțat rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, prof.dr. Leonard Azamfirei:
Poate, uneori stăm prea mult până a ducem în față lucruri care trebuie să stea în față. Au trecut mulți zeci de ani până am adus în fața opiniei publice această personalitate. Există o istorie care trebuie confirmată și reconfirmată. Realizez contribuția pe care medicii chiar și cei neuniversitari o au la îngrijirea oamenilor și la dezvoltarea orașului. Vom iniția, începând cu anul acesta, să acordăm o diplomă de onoare ”dr. Petre Muscă” medicilor care nu sunt universitari și care au contribuit de-a lungul timpului la dezvoltarea sistemului sanitar din Târgu Mureș. Se va întâmpla asta, cu ocazia fiecărui eveniment Zilele UMF-ului din fiecare an.
Inițiativa ”recuperării memoriei” în cazul dr. Petre Muscă aparține ing. Traian Sabău, vicepreședintele Asociației Generale a Românilor Uniți (greco-catolici) – Filiala Mureș, care l-a cunoscut personal pe medic.
Petre Muscă era cunoscut nu doar ca un mare diagnostician, dar și ca un bun român care a participat activ la actul Marii Uniri.
Din cauza regimurilor horthyste și comuniste a fost persecutat, marginalizat, a făcut ani grei de închisoare iar apoi a fost lăsat uitării.
Astăzi, memoria marelui medic târgumureșean a fost reabilitată, spune Marius Sabău, fost rector al UMF Târgu Mureș:
Am considerat întotdeauna că orașul nostru trebuie să cinstească și memoria unor medici care și-au dedicat viața ocrotirii sănătății locuitorilor. În februarie 2014 am făcut primele demersuri pentru așezarea unei plăci comemorative în memoria dr. Petre Muscă. Lipsea o inițiativă care să miște lucrurile din rutina birocratică. Aceasta a venit în iulie 2021 din partea fratelui meu Traian, în calitate de vicepreședinte al AGRU. Puțini mai sunt astăzi cei care l-au cunoscut pe dr. Petre Muscă sau care știu sau au auzit ceva despre personalitatea, viața și activitatea lui dedicată medicinii orașului nostru.
Dr. Petre Muscă s-a născut în anul 1883, în comuna Subcetate din județul Harghita, într-o familie de țărani înstăriți care număra 11 copii.
După studiile școlare efectuate în sat și apoi la Gheorgheni, a urmat cursurile Facultății de Medicină a Universității „Franz Josef” din Cluj, pe care a absolvit-o în 1910.
În timpul primului război mondial, a fost medic pe frontul din Galiția. După terminarea războiului, s-a implicat în lupta politică pentru unirea Transilvaniei cu România, fiind ales în 1918 în Consiliul Național Român ca reprezentant al Ciucului. Și-a desfășurat activitatea ca medic la Bilbor și apoi la Târgu Mureș. În 1924, în calitatea sa de medic primar internist a fost numit director al vechiului spital orășenesc de stat, de pe str. Sf. Gheorghe.
Prin calitățile sale manageriale a reorganizat activitatea spitalului înființând primele secții ale acestuia și a militat consecvent pentru necesitatea construcției unui nou spital. Din păcate, realizarea acestui nou edificiu a trenat mai bine de un deceniu, din cauza lipsei fondurilor, ea fiind finalizată abia în februarie 1940. A sprijinit organizarea asistenței medicale a elevilor, fiind o perioadă medic și la Liceul „Al. Papiu Ilarian” din Târgu Mureș. În calitatea sa de președinte executiv al filialei Mureș a Societății „Principele Mircea”, patronată de Regina Maria, și-a adus contribuția la protecția și sănătatea gravidelor, lăuzelor și a noilor născuți.
Ca o recunoaștere a multiplelor sale activități pe linie medicală și socială, ce aveau ca scop o viață mai bună a cetățenilor orașului, dr. Petre Muscă a fost numit primar al municipiului Târgu Mureș, funcție pe care a onorat-o între anii 1931 și 1932.
În perioada ocupației horthyste din 1940-1944, a rămas în oraș fiind supus unor persecuții și arestări, ca și alți intelectuali români. Pe 6 octombrie 1944, după eliberarea orașului de către trupele române și sovietice, a fost numit, de către comandanții acestora, primar al orașului, funcție pe care a deținut-o doar până la mijlocul lunii noiembrie 1944, când administrația românească a Ardealului de Nord a fost înlocuită cu cea sovietică. În perioada comunistă de după 6 martie 1945, a fost marginalizat, casa i-a fost naționalizată, iar în anii ‘50 a fost arestat și condamnat pentru activitate dușmănoasă împotriva regimului. Și-a ispășit pedeapsa la închisoarea din Gherla, alături de mulți alții ca el. După ispășirea pedepsei, a revenit la Târgu Mureș.
Dr. Petre Muscă a încetat din viață în anul 1969, la vârsta de 86 de ani. A fost înmormântat în cimitirul Bisericii de Piatră, prima biserică română unită ridicată în Târgu Mureș.
Cristina Bulbescu