Rectorul UMFST Tg.Mureș: Nu se poate face performanță în cercetare fără finanțare corespunzătoare
Publicat de MIRELA ROTAR, 14 ianuarie 2021, 13:25
Consiliul Naţional al Rectorilor solicită Guvernului acordarea a cel puţin 1% din PIB pentru învăţământul superior, creşterea semnificativă a alocării bugetare pentru cercetarea ştiinţifică, alocarea suplimentară de fonduri destinate cercetării și respectarea autonomiei universitare în utilizarea fondurilor, fără aprobarea autorităților guvernamentale.
Rectorul UMFST Târgu Mureș, Leonard Azamfirei, care este și vicepreședinte al CNR, a subliniat pentru Radio Tg.Mureș importanța unei finanțări corespunzătoare a învățământului superior și a cercetării:
Privesc cu atenție, atât ca vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor din România dar și ca parlamentar, membru al Comisiei de Învățământ din Senatul României, modul în care urmează să se dezvolte învățământul, iar, în raport cu Declarația CNR, învățământul universitar. Performanța este strâns legată de alocarea resurselor. Mesajul politic dar și administrativ care urmează să vină din partea proiectului de buget al României ne va arăta care este importanța reală a educației în contextul mai larg, al dezvoltării țării și în ce măsură vorbele și faptele se suprapun. Este nevoie de creșterea calității în învățământ dar acest lucru nu se poate fără o alocare bugetară rezonabilă, atât pentru învățământ cât și pentru cercetare. Susțin poziția CNR, și cred că aceasta este opinia tuturor universităților din România, opinie care trebuie luată în considerație.
În anul 2019, UMFST Tâgu Mureș ca și coordonator sau partener, a câștigat proiecte naționale și internaționale în valoare de peste 70 de milioane de lei și peste 1 milion de euro, care se vor derula pe parcursul anilor următori.
Rectorii au mai arătat că, în condiţiile crizei medicale cu care se confruntă de aproape un an, universităţile au trebuit să arate o capacitate mare de reacţie şi adaptare.
Acest lucru a fost posibil cu efortul deosebit al cadrelor didactice, al întregii comunităţi academice, dar în acelaşi timp a presupus eforturi financiare suplimentare.
Raluca Creț