Recrutarea și selecția forței de muncă respectiv ”Vânătoarea de angajați” a devenit un business profitabil în România actuală

Publicat de Corina Muntean, 8 mai 2019, 11:00
Pe fondul lipsei acute în tot mai multe domenii a personalului, piața locală de servicii de resurse umane a crescut de peste 4 ori în ultimii 11 ani.
Criza de pe piața forței de muncă s-a transformat într-un business extrem de profitabil pentru firmele care recrutează angajați. Afacerile acestora au crescut cu mai mult de 430% din 2007 și până în prezent, la peste 4 miliarde de lei, arată concluziile unui studiu realizat de compania de consultanță financiară KeysFin. Pe fondul cererii în creștere de servicii în resurse umane, afacerile din acest sector s-au extins exponențial, în ton cu diversificarea ofertelor de angajare. Aproape 3000 de firme activează în prezent în piața locală de servicii de resurse umane, un sector aflat în plin proces de maturizare, în care investițiile și extinderea serviciilor specializate au ajuns să facă diferența.
Dar, ca în multe alte domenii, firmele mici, fără putere logistică și mai ales financiară, s-au rărit, astfel că activitatea din acest sector s-a concentrat, proces care s-a accelerat semnificativ în ultimii ani. Astfel se explică și scăderea numărului firmelor de profil cu 7% față de 2016, proces care a continuat și în 2018, în condițiile în care multe dintre firme (570 ca număr) nu aveau nici un angajat, raportau o cifră de afaceri egală cu zero și capitaluri proprii negative. Relevantă este, însă, evoluția cifrei de afaceri a companiilor din acest sector, care a crescut în 2017 cu peste 11% față de 2016, la 3,7 miliarde de lei. Iar, pentru 2018 se estimează depășirea pragului de 4 miliarde de lei. În același timp, profitul net al industriei de profil a crescut peste 300 în ultimii 11 ani. KeysFin estimează că în 2018, profitul companiilor din sector a crescut cu 15%, depășind pragul de 300 de milioane de lei. Ca urmare a creșterii cererii de servicii, firmele de recrutare și selecție de personal și-au extins numărul de angajați, la aproape 55.000 în 2017, cu aproape 150% mai mult decât în 2007. În ce privește dinamica regională, Bucureștiul, principalul pol economic al României, a generat în 2017 62% din cifra de afaceri a sectorului, urmat fiind de județul Constanța (174 milioane lei; 4,7%), și de județul Timiș (155 milioane de lei; 4,2% din total). Să găsești un angajat profesionist în 2019 a devenit o adevărată provocare.
Într-o economie aflată într-o creștere semnificativă, cererea de personal a depășit de mult oferta, mai ales în domenii precum construcțiile, HORECA, industria prelucrătoare, transporturi și agricultură. Potrivit estimărilor patronatelor din industrie, România ar avea nevoie, în prezent, de peste 500.000 de angajați.
Studiile de specialitate arată astfel că, pe fondul crizei de personal, gradul de tensionare a pieței muncii, măsurat ca raport între locurile de muncă vacante și șomaj, indică o deteriorare a condițiilor din piața muncii la niveluri de dinainte de criză, din perioada 2005-2006.
„Rata foarte crescută de inactivitate, nivelul emigrației și accentuarea discrepanțelor economice la nivel regional vor continua să pună presiune pe forța de muncă”, estimează aceștia specialiștii KeysFin.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.keysfin.com