Recorduri mondiale la Sighișoara Medievală 2015

Publicat de radiomures ☺ᵛᵇ, 26 iulie 2015, 11:56 / actualizat: 27 iulie 2015, 13:54
Spada Titanilor sau Excalibur românesc care a fost înfiptă, duminică, într-o stâncă din Cetatea Medievală, este parte a proiectului „Sighişoara Medievală – Primul festival medieval din România înscris în cursa recordurilor mondiale”, alături de cel mai mare covrig rotund realizat într-un festival medieval şi cel mai mare drapel suspendat într-un festival medieval.
Spada este realizată din platbandă de oţel, a fost realizată în colaborare cu un atelier de confecţii metalice din Târgu Mureş. Pentru lucrarea respectivă au muncit 3 oameni. Este din oţel, cu o lungime 4,53 metri, lăţime 20 centimetri şi grosimea lamei de 2 centimetri. Spada are o greutate de 135 kilograme şi va fi înfiptă într-o stâncă, adusă de la o carieră din Topliţa, care are o greutate de 1850 kilograme.
Cel mai mare covrig rotund din lume realizat într-un festival medieval, denumit Hrana Uriaşilor, a fost preparat duminică, la cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală şi urmează să fie trimis la Biroul Guinness Book din Londra, pentru omologarea recordului şi includerea lui în Cartea Recordurilor.
Acesta a fost confecţionat din 100 de kilograme de aluat, în piaţa de la poalele Cetăţii Aluatul, iar brutarul Pajin Dionisie spune că acesta nu a trebuit să fermenteze.
„Organizatorii festivalului m-au rugat să le fac un aluat mare. Le-am făcut un aluat din 100 de kilograme de făină. La 100 kg de făină am mai băgat drojdie, 1 kilogram, că atâta vine la cantitatea aceasta. Covrigul nu trebuie să fermenteze, trebuie să aibă puterea să înceapă să dospească. Aşa ceva nu am făcut demult… de fapt nu am făcut deloc. Pentru mine nu a fost mare lucru, l-am pus la malaxor, l-am malaxat şi s-a făcut. Secretul este să fie bună materia primă, să fie de calitate şi cuptorul. Din acest aluat puteam face 100 de pâini de un kilogram, 200 de câte 500 de grame. Covrigul o să fie alb deasupra, pentru că e pe plită, iar soarele nu-i poate da culoare. Dacă nu iese bun, e treaba lor. Eu le tai factură, chitanţă”.
Directorul artistic al Festivalului, Liviu Pancu, a spus că acest covrig uriaş are un diametru de 20 de metri şi o suprafaţă desfăşurată de 64 de metri liniari.
“Ne-am dorit o poveste pentru această ediţie şi povestea a fost atinsă prin ceea ce înseamnă simbol pentru un cavaler (drapelul), ceea ce înseamnă forma de credinţă şi apărare (spada), mai mult decât atât, după ce te întorci din cruciade trebuie să mănânci (covrigul) şi, în cele din urmă, Vraciul Vindecător în cazul în care eşti rănit, prin masca uriaşă. E un covrig, dar e un covrig uriaş cu diametrul de 20 de metri. Astfel dovedim că nu se umblă la Sighişoara cu câinii cu colaci în coadă, ci vor umbla lupii (Ordinul Cavalerilor Lup) cu un covrig uriaş în coadă. Când am lansat ideea nu m-am gândit că oamenii mă vor urma, mai mult decât atât, când am văzut drapelul desfăşurat în Piaţa Cetăţii şi pânza era mai mare decât aceasta, am stat aşa şi m-am aşezat şi m-am gândit că dacă îmi mai vin asemenea idei năstruşnice, ore oamenii mei chiar mă vor urma? Şi totuşi în momentul în care a fost arborat şi acum, cu acest covrig, pare ceva industrial…plita aceasta este atât de mare, încât spui că e ceva industrial”.
Până acum Festivalul Sighişoara Medievală XXIII a realizat două recorduri, arborarea pe Turnul cu Ceas a celui mai mare drapel confecţionat în timpul unui festival medieval, de peste 25 de metri, şi covrigul uriaş cu diametrul de 20 de metri, urmând ca duminică să mai aibă loc un record mondial, cu cea mai mare spadă ornamentală ridicată într-un festival medieval, Spada Titanilor.
Tot duminică va fi gata şi cea mai mare mască populară din ţară, Masca Vraciului Vindecător.
Masca vraciului realizata la Sighisoara Medievala de un mester din Moldova:
Sanda Viţelar
Sursa foto/video: RTM/Sanda Viţelar