Record negativ de nașteri în județul Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 19 ianuarie 2023, 12:29
Natalitatea se prăbușește în județul Mureș, dar și la nivelul întregii țări. În luna noiembrie au fost cu 2.000 de nașteri mai puține față de luna precedentă.
Specialiștii spun că în acest fel, România a înregistrat cea mai scăzută natalitate din ultimii peste 130 de ani. Nici județul Mureș nu face excepție de la acest lucru, iar datele statistice arată că numărul de nașteri a scăzut an de an după 1990, în timp ce numărul deceselor este tot mai mare.
Din cauza sporului natural negativ, populația județului Mureș a scăzut în ultimii 10 ani cu aproape 33.000 de locuitori, arată datele provizorii din Recensământ.
Mai ales în ultimii ani se înregistrează record după record la numărul scăzut de nașteri, dar și la numărul crescut de decese, precizează pentru Radio Târgu Mureș șeful Direcției Judeţene de Statistică Mureș, Ioan Matei:
Acest fenomen al scăderii natalității a început din ’90 iar în ultimii ani a scăzut drastic. Referitor la județul Mureș, în anul 2022 când s-au înregistrat 5.152 de nașteri a fost record negativ de nașteri de când există județul Mureș. Dacă prin anii ’80 se înregistrau peste 10.000 de nașteri la nivelul județului Mureș, acum sunt la jumătate iar în anul 2023, din ce date avem, și în acest ar va fi un alt record negativ. Anul trecut a fost, de asemenea, record negativ de decese în județul Mureș. Niciodată județul Mureș nu a avut mai puțini locuitori ca acum. Datele provizorii ale Recensământului spun că aproape 519.000 e populația rezidentă a județului Mureș.
Sociologul târgumureșean Mircea Muntean spune că acest fenomen este cauzat de mentalitatea românilor care se bazează tot mai mult pe stilul de viață vestic. Prin urmare, familiile tinere nu-și mai găsesc bucuria în familiile cu mulți copii, spune Mircea Muntean:
Poate cea mai importantă sursă a scăderii populației este stilul de viață inspirat de valorile consumerismului vestic. Primează mai mult împlinirea pe plan profesional decât împlinirea din perspectiva familiei. Aceasta este detronată de interesul de a avea o viață ideală, din punctul de vedere al valorilor de astăzi, adică, mai degrabă case, mașini, excursii, city-break-uri, haine, trăit în sensul epatării unui succes în viață care, succes în viață nu mai este considerat acela de a avea o familie cu copii numeroși.
Specialiștii mai atrag atenția că scăderea natalității se manifestă și pe fondul sprijinului redus oferit de stat părinților, dar și pe lipsa creșelor și a grădinițelor.
Cristina Bulbescu