Recomandări pentru evitarea intoxicațiilor cu monoxid de carbon

Publicat de Corina Muntean, 22 ianuarie 2021, 14:39
Coșarii atrag atenția asupra a trei mari probleme ce țin de evacuarea gazelor de ardere, respectiv coșurile vechi din cărămidă nereabilitate, ferestrele termopan etanșe și generatoarele de căldură uzate fizic și moral:
Președintele Asociației Hornarilor, Constructorilor de Coșuri de Fum și Șeminee, Mircea Bălșoianu, atrage atenția că, mai ales în mediul rural, în sobele de teracotă construite doar pentru încălzire cu gaz, se introduc lemne peste arzător:
La coșurile de fum din cărămidă complet depășite, gazele de ardere ies printre cărămizi și favorizează condensul. Apoi, la ferestrele de tip termopan și la prizele de aer pentru combustie, aceste generatoare de căldură consumă aerul din încăpere și neavând pe unde să intre aerul, obturându-se prizele de către beneficiar, apar aceste intoxicații cu monoxid de carbon. Sobele de teracotă de tip vechi au fost construite pentru combustibil gazos. Oamenii dau drumul la gaz, după care pun lemnele peste arzător ca să le aprindă și continuă pe combustibul solid.
La rândul lor, pompierii atrag atenția că prevenirea este mult mai ieftină decât intervenția, deci e necesară verificarea și repararea prealabilă a sobelor și coșurilor de fum, înainte de utilizare.
Purtătorul de cuvânt al ISU Mureș, Petru Daniel Dan:
Nu se admite utilizarea sobelor fără ușița la focare și cenușare, defecte sau izolate necorespunzător, și care în timpul funcționării trebuie menținute închise. Se interzice funcționarea sobelor supraîncălzite. La exploatarea centralelor termice trebuie să existe documentația tehnică aprobată, sunt interzise neasigurarea sau obturarea orificiilor dimensionate potrivit reglementărilor pentru admisia aerului de combustie, dezafectarea senzorului și neasigurarea cerințelor de evacuare a gazelor de ardere.
Potrivit legii, folosirea sobelor cu defecțiuni, improvizații sau în condiții care nu asigură protecția la foc față de materiale și substanțe combustibile, se sancționează cu amendă de la 500 la 1000 de lei.
Valeriu Russu