Recomandări FMI pentru economia românească
Publicat de MIRELA ROTAR, 16 martie 2018, 20:49
Economia românească creşte puternic, şomajul a scăzut la un nivel record, iar sectorul financiar se îmbunătăţeşte, însă fără schimbări în ceea ce priveşte politicile, creşterea economică va deveni din ce în ce mai fragilă, consideră reprezentanţii FMI care timp de aproape două săptămâni au evaluat evoluţia din ultimul an a economiei româneşti.
O combinaţie între moderaţia fiscală şi o politică mai restrictivă ar fi cel mai bun mod de acţiune, consideră FMI, care încurajează BNR să continue să majoreze dobânda de politică monetară.
Evoluţia economică a României este pozitivă, însă, când vine vorba de conduita politicilor, ar trebui să se profite de aceste momente de creştere pentru a se face rezerve pentru viitoarele perioade de recesiune, reiese din raportul misiunii FMI. O combinaţie între o politică de consolidare fiscală şi o politică monetară mai strictă ar fi soluţia cea mai potrivită, în opinia experţilor instituţiei financiare internaţionale. Specialiştii FMI spun că este nevoie de îmbunătăţirea colectării veniturilor bugetare, de creşterea eficienţei investiţiilor, de accelerarea absorbţiei fondurilor europene şi de o mai fermă a legii responsabilităţii fiscale.
Şeful misiunii FMI, Jaewoo Lee, atrage atenţia şi asupra intenţiei Guvernului de a crea o bancă de dezvoltare şi un fond suveran de investiţii: Am avertizat că aceste entităţi s-a demonstrat că implică riscuri semnificative şi îndemnăm părţile implicate să acorde o atenţie deosebită experienţei internaţionale în domeniu. Iar dacă se doreşte totuşi să se continue în direcţia creării de astfel de entităţi, aceasta să se facă pe baza celor mai bune practici internaţionale în privinţa raportării şi a gestionării posibilelor riscuri de ordin fiscal.
FMI mai atrage atenţia asupra necesităţii prioritizării marilor proiecte de investiţii, a modernizării infrastructurii IT a fiscului şi continuării luptei împotriva corupţiei. FMI estimează o creştere economică de 5% pentru acest an şi o temperare a acestuia spre 3% anual pe termen mediu.