Recolta de cartofi va scădea în acest an, iar prețurile vor crește

Publicat de Corina Muntean, 10 august 2018, 13:56
Ploile abundente din ultima perioadă au provocat pagube însemnate culturilor de cartofi. Cei mai afectați au fost cultivatorii din așa-numita Țară a cartofilor, ce include județele Harghita și Covasna.
În Harghita, pe largi suprafeţe, cartofii au putrezit în pământ, iar viitoarea recoltă este pusă sub semnul întrebării.
Anul trecut s-a înregistrat o producție record, de 26 de tone la hectar, iar acum se estimează o reducere cu 15% a producției, precizează directorul Direcției Agricole, Torok Eugen:
În iunie și iulie, din 61 de zile a plouat 53, iar în asemenea condiții a fost greu să se execute tratamentele și avem vreo 540 de hectare cu probleme la recoltare. În alte părți, unde solul are un drenaj mai bun, nu a suferit așa mult cartoful și sunt producții bune. Mai avem și suprafețe unde pagubele nu ajung la 30% . După 2-3 ani cu prețuri foarte mici, în acest an se pare că prețul va fi mult mai bun; cartoful ce se recoltează acum, se vinde cu 1,10 lei kilogramul, aproape dublu față de anul trecut.”
Și în jud. Covasna există probleme la cultura cartofului, susține directorul Direcției Agricole, Konczei Csaba. El precizează că au existat parcele în care apa a băltit, iar culturile au fost afectate pe 20 la sută din suprafață.
Konczei estimează anul acesta o producție de 22 de tone la hectar, față de 28 de tone anul trecut:
Suprafețele plantate în acest an cu cartofi erau de 12.000 de hectare, din care undeva la 700 de hectare afectate de ploi. Dacă ne raportăm la anul trecut, producția va fi mai mică cu 18-20 la sută mai mică. Prețul acum este foarte bun 1,20 și 1,30 lei, aproape de 3 ori mai mare decât anul trecut. Dar suntem numai la începtul campaniei, cu cartofii timpurii, deci prețul nu poate fi considerat semnificativ. Totuși, s-ar prtea să avem producția mai mică dar să intre mai mulți bani în buzunarele fermierilor.”
În ambele județe mari producătoare de cartofi, Harghita și Covasna, dincolo de cantitatea de ploaie, diferența de producție e făcută de soiul plantei, de drenajul și configurația solului, ca și de tratamentul împotriva manei, arată specialiștii agricoli.
Valeriu Russu