Reclamații privind colectarea selectivă a deșeurilor în județul Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 2 martie 2020, 14:47 / actualizat: 5 martie 2020, 23:20
Acestea se referă tarifele crescute față de contractul inițial, percepute de firmele care au câștigat colectarea de la populație, precum și de modul în care se colectează selectiv deșeurile.
Deputatul Marius Pașcan, care a primit aceste reclamații din județ, a explicat că degeaba oamenii colectează selectiv, dacă firma de salubritate preia la grămadă deșeurile și le duce la groapa de gunoi:
S-au organizat licitații cu un caiet de sarcini deliberat eronat făcut, care a condus la situația că tarifele pentru salubrizare au fost din start sub costurile reale ale pieței, pentru că s-a dorit, cu dedicație, ca o anumită firmă să câștige. Se va ajunge în situația în care nu se vor asigura serviciile de salubritate așa cum era în caietul de sarcini. Acest lucru se întâmplă astăzi, și mi l-au sesizat foarte mulți cetățeni. Dacă cel care a câștigat licitația este obligat să facă colectare selectivă de deșeuri, acest lucru nu se întâmplă. Cetățeni fac colectare selectivă în foarte multe locuri din județul Mureș, adică pun separat sticla, plasticul, hârtia, iar cei care vin și ridică mai apoi cu mașinile de gunoi, le aruncă pe toate grămadă.
Parlamentarul de Mureș a adresat, zilele trecute, interpelări ministerelor Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și Mediului, sesizând aceste nereguli.
Și în zona Târnăveni au existat probleme de genul celor semnalate, însă cu timpul majoritatea au fost rezolvate, a asigurat primarul municipiului, Sorin Megheșan:
Am avut discuții cu ADI Ecolect, cu conducerea CJ Mureș, d-nul președinte i-a convocat de câteva ori pe reprezentanții firmei. În momentul de față mai au lucruri de corectat, pubelele pentru colectarea selectivă încă nu au ajuns toate, și sunt ridicate de la cetățeni în urma unui program. Acel program se respectă, noi i-am monitorizat o vreme cu poliția locală. Au fost și zile când s-a întârziat, dar în momentul de față se respect. Iar lumea e mulțumită de tarife, dacă facem un calcul, cât au plătit în 2018 e mai mult decât plătește în momentul de față fiecare cetățean.
Reprezentanta ADI Ecolect, asociația care gestionează colectarea selectivă a deșeurilor în județul Mureș, Toth Andrea, susține că acuzele sunt nefondate în privința procedurilor de licitație, care au fost întocmite de Ministerul Mediului.
Cu toate acestea, patru din cele 6 zone deja licitate au fost câștigate de aceeași firmă, singură sau în asociere cu o alta.
Însă în ceea ce privește colectarea selectivă, încă sunt probleme de rezolvat, atât la populație, cât și la firmele care colectează și transportă aceste deșeuri, recunoaște Toth Andrea:
Documentațiile au parcurs o procedură total transparentă, iar după ce au trecut prin toate aprobările, au fost încărcate în SICAP. Deci a favoriza o firmă este imposibil. În prezent firmele colectează deșeurile pe baza tarifelor ofertate și câștigate în licitațe, între 200 și 210 lei plus TVA pentru o tonă de deșeu colectat și transportat. Sunt mai multe UAT-uri, în aproape toate zonele, unde încă nu au fost împărțite toate pubelele, aflate în obligația operatorului, să le achiziționeze și să le dea populației.
Reamintim că județul Mureș este împărțit în 7 zone, iar până acum contractele de colectare selectivă au fost încheiate pentru șase dintre ele, respectiv Târnăveni, Sighișoara, Bălăușeri, Sânpaul, Reghin și Râciu.
Mun. Tîrgu-Mureș și localitățile limitrofe constituie singura zonă din județ unde contractul nu a fost încă semnat, iar procedura de licitație, anulată inițial din motive tehnice, se află la ora actuală în proces de verificare a ofertelor.
Valeriu Russu