Recensământul se mută în casele oamenilor

Publicat de Rotar Mirela, 3 iunie 2022, 14:21
În 31 mai a început etapa a doua a recensământului care se va încheia în 17 iulie, dacă nu apar schimbări.
Județul Mureș, cu 65% din formulare completate de populație se află pe locul 10 la nivel național, însă e pe locul II la capitolul recenzare asistată.
Pentru etapa a doua, Mureșul are 540 de sectoare de recensământ de acoperit, iar până azi erau circa 20 de sectoare neocupate, fiindcă unele persoane s-au retras.
Șeful Direcției de Statistică Mureș, Ioan Matei s-a declarat neplăcut surprins de numărul mic de autorecenzări:
În județul Mureș, în etape de autorecenzare am avut 341.000 de chestionare completate, atât de recenzorii ARA cât și de cei care s-au autorecenzat de acasă, formulare individuale și locuințe secundare neocupate. Deci asta are fi cam la 65 la sută din populația estimată, care ar trebui recenzată. Din aceste 341.000 de chestionare, cam 41 la sută s-au recenzat individual, iar 59 % cu recenzorii ARA sau recenzorii pentru ajutor. Ca număr total de chestionare completate în județul Mureș suntem pe locul 10 pe țară, iar la numărul de chestionate de personalul ARA suntem pe locul II.
Municipiul Tg Mureș stă foarte bine, cu circa 75% din populație recenzată, adică peste 90.000 de chestionare completate.
Chiar dacă județul Brașov cu 74% autorecenzare individuală și asistată e pe primul loc în țară, nu toate formularele au fost completate corect.
Astfel că acei brașoveni, câteva mii, se vor trezi cu recenzorii la ușa loc, a atras atenția directorul executiv al Direcției de Statistică Brașov, Ion Popescu:
Brașovul a avut o recenzare de 74,1 la sută, fiind primul județ al țării din acest punct de vedere. Din păcate, nu toți au reușit să-și completeze chestionarul ca să fie în final valid, ca atare doar 60 la sută din cei care s-au recenzat au chestionarele valide. La Brașov, 52 la sută au reușit să se autorecenzeze singuri și doar 48 % au fost asistați. Avem nevoie de 553 de recenzori, adică atâtea sectoare avem la nivelul județului, dar ne lipsesc foarte puțini, vreo 10-15 posturi de recenzori.
Cetățenii sunt atenționați asupra posibilei apariții a falșilor recenzori, iar aceștia nu vor face recenzarea pe telefon mobil! Pe lângă legitimație cu fotografie, o geantă neagră pe care este inscripționat, vor avea și formulare-martor tipărite precum și o tabletă, la conținutul căreia cetățeanul trebuie să aibă acces, să vadă ce căsuță este bifată de recenzor.
Valeriu Russu