Realitatea virtuală utilizată de jurnaliști și ONG-uri la AFF
Publicat de radiomures, 20 octombrie 2017, 11:20
Realitatea virtuală este utilizată astăzi în diverse domenii, de la arhitectură, modă, educație, medicină, până la afaceri, domeniul militar, jurnalism sau ONG-uri. Tehnologia video-ului 360 este abordată de nenumărate agenții de presă, pentru știri, reportaje sau transmisiuni live, pentru o optică mai obiectivă asupra evenimentelor și atragerea publicului tânăr.
Visul lui Bashir prelucrează povestea reală expusă prin animație, a unui tânăr de 14 ani împușcat de un lunetist care visează să joace baschet. Cei strămutați abordează poveștile a trei copii, supraviețuitori de război, provenind din locații diferite, despre viața lor de după război. La Auschwitz recreează prin intermediul realității virtuale experiențe și momente din trecut.
Tehnologia realității virtuale schimbă modul în care ONG-urile și organizațiile non-profit abordează strategiile de implicare a publicului asupra diferitelor probleme contemporane. VR for Good Creators Lab ( Laboratorul de Creație: Realitatea virtuală pentru cauze nobile) reprezintă noua misiune semnată Oculus Rift pentru a dezvolta colaborări între regizori și organizații nonprofit cu scopul de a promova o varietate de probleme sociale povestite în video 360. Tematicile acestor proiecte implică protecția mediului înconjurător (Din adâncul albastrului), incluziune socială (Dragostea bunicii), drepturile femeii (Femei în mișcare) și violența domestică (Scrisoare către tatăl meu).
Deși tehnologia realității virtuale a fost în cea mai mare parte formată în țările industriale occidentale, scopul principal este de a crea acces către această tehnologie în toate regiunile geografice. „Noi dimensiuni – realitatea virtuală Africa” prezintă o selecție de producții VR din Kenya (Fructele din Nairobi și O avertizare), Senegal (Celălalt Dakar) și Ghana (Spirit Robot). Fiecare dintre aceste lucrări oferă o imagine a peisajului cultural vibrant, variat și în continuă schimbare din Africa contemporană.
Diana Gherendi/Evelina Racoțean