Realitatea bate statistica la bunăstarea târgumureșenilor

Publicat de Corina Muntean, 28 decembrie 2018, 16:22 / actualizat: 31 decembrie 2018, 19:01
Datele statistice arată că în primele 10 luni ale anului 2018, atât indicatorii economici cât și cei sociali au avut o evoluție pozitivă, însă în limite rezonabile.
Dacă producția industrială a avut o creștere de 6,5%, veniturile salariale au fost duble. Chiar și așa nu se explică efervescența cumpărăturilor la care am asistat în ultimele săptămâni la Tîrgu-Mureș când traficul a fost blocat în tot orașul iar mallurile au fost arhipline.
Explicația este dată de creșterea bunăstării populației deși previziunile analiștilor nu au arătat aceasta, a declarat pentru Radio Tîrgu-Mureș directorul Direcției de Statistică Mureș, Ioan Matei:
Nivelul de trai al populației, chiar dacă puțină lume recunoaște, a crescut iar cine nu crede, nu știu dacă a ieșit din casă în ultimele săptămâni pentru că Tîrgu-Mureșul a fost blocat peste tot iar eu nu știu ca în Tîrgu-Mureș să se fi inventat acele mașini care merg cu aer. Deci, mașinile au circulat, au fost blocaje foarte mari, toate malurile au fost arhipline iar toate chestiile astea sunt pe bani. Eu zic că aceste lucruri care se văd cu ochiul liber sunt mai ceva decât arată statisticile noastre. Eu ceea ce am văzut anul acesta în Tîrgu-Mureș, sincer să vă spun, de foarte mulți ani n-am mai văzut o asemenea efervescență la cumpărături.”
Chiar dacă creșterile din economie și în ceea ce privește bunăstarea socială nu sunt spectaculoase din punct de vedere statistic, ele au existat iar România este printre puținele țări europene care stă bine la acest capitol, a precizat economistul Ioan Matei:
Creșteri salariale au fost pe toate cele trei categorii mari de salariați: industrie, agricultură și servicii, chiar dacă nu au fost toate la fel. Noi nu prea facem previziuni, noi practic dăm datele certe care sunt în economie. Previziuni fac alții și din câte văd foarte multe previziuni sunt pesimiste care, cel puțin în ultimii doi ani, nu s-au prea materializat pentru că economia fost pe plus. La creșteri, aproape suntem în top la nivelul Uniunii Europene. Au fost creșteri și pe forța de muncă, au fost creșteri și pe salarii chiar dacă nu au fost extraordinar de spectaculoase dar au fost creșteri.”
Județul Mureș înregistra la sfârșitul lunii octombrie aproape 140.000 de angajați, cu 5.000 mai mulți ca anul trecut iar câștigul salarial real a fost mai mare cu 12% față de 2017.
Cristina Bulbescu