Reacțiile politicienilor mureșeni la ordonanțele privind modificarea codurilor penal și de procedură penală
Publicat de radiomures, 2 februarie 2017, 17:29 / actualizat: 6 februarie 2017, 17:28
Deputatul PMP Marius Pașcan s-a declarat consternat de lipsa de empatie a celor de la guvernare pentru oamenii care ies în stradă. Parlamentarul spune că PSD devine un partid-stat, care se manifestă în chip dictatorial. Iar această atitudine întoarce în timp România cu peste un sfert de secol.
Marius Pașcan:
PSD se maniferstă în chip dictatorial ca un partid-stat. PMP a semnat de ieri, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului care speră să sensibilizeze și parlamentarii, chiar din PSD și ALDE, întrucât este o cauză străină României, este o bătălie pentru a-i apăra pe infractori, acesta este rolul și scopul ordonanțelor respective, împotriva justiției, a statului de drept, a întoarce România în timp și acest lucru este cât se poate de grav.”
Liderul PNL Mureș, deputatul Doru Oprișcan, consideră că aceste ieșiri în stradă fără precedent ale populației sunt un semnal foarte serios privind derapajele guvernanților actuali.
Noi, în afară de exprima în Parlament protestul, ceea ce am și făcut, în afară de a iniția o moțiune de cenzură, prin care încercăm să trezim la realitate Guvernul Grindeanu sau să plece, noi altceva nu putem face. Suntem alături de cei care ies în stradă, suntem la fel de nemulțumiți ca și ei de felul în care s-a procedat. Eu, personal, chiar aveam de gând să nu mă transform, chiar dacă sunt în opoziție, într-un fel de Gică-contra a tot ceea ce propune PSD-ul, însă modul în care au procedat, în care au abandonat tot ceea ce au trâmbițat în campania electorală, m-a dezamăgit.”
Președintele PSD Mureș,Vasile Gliga, nu înțelege de ce românii ies în stradă după ce li s-au mărit salariile și pensiile:
Asta trebuie să înțeleagă toată lumea, că nu se poate guverna țara din stradă. Dacă votul masiv a dat gir unui Parlament și unui Guvern, atunci trebuie lăsate să-și facă treaba. Lucrurile deja se văd, toată lumea din țară beneficiază de pensii mărite, de salarii mărite și de asta nu pot să înțeleg cum poate să fie instigat românul împotriva românului – acesta e cel mai grav lucru care se întâmplă în țara noastră.”
Președintele UDMR Mureș, Péter Ferenc consideră că atât pe problema grațierii cât și în ceea ce privește modificarea Codului Penal erau necesare inițiative parlamentare.
Péter Ferenc:
Modificarea Codului Penal era necesară, deoarece cel puțin 40 de prevederi erau declarate neconstituționale. Însă apariția unei ordonanțe de urgență a Guvernului considerăm că a fost o greșeală, acest lucru trebuia făcut de către Parlament. Pe grațiere, la fel, trebuie să fie o inițiativă parlamentară și trebuie discutat în Parlament. Întotdeauna când se fac prin ordonanțe de urgență, se vede ce se întâmplă și cu cetățenii indignați de această situație. Trebuia explicat cetățenilor. Pentru că atunci, probabil, că nu s-ar fi întâmplat ceea ce s-a întâmplat, adică oamenii au ieșit în stradă.”
Valeriu Russu