Reacţii după expulzarea unui cetăţean român din Republica Moldova

Publicat de radiomures, 15 mai 2015, 06:47
Proteste, ieri, la Bucureşti după ce un român a fost reţinut şi expulzat din Republica Moldova. George Simion, liderul unei platforme unioniste, punea în pericol securitatea naţională, a explicat Ministerul de Interne de la Chişinău. Simion crede că decizia are legătură cu mitingul pe care plănuia să îl organizeze sâmbătă la Chişinău:
Ne-am strâns astăzi aici pentru a semnala această nedreptate care se petrece liderului unioniştilor, George Simion. Expulzarea lui de către autorităţile Republicii Moldova fără nici o explicaţie este un abuz.
Iurie Reniţă, ambasadorul Republicii Moldova:
Ambasada nu e o structură de investigaţii. Am solicitat oficial toată informaţia relevantă pe cazul respectiv.
Câteva zeci de persoane au continuat protestul şi în faţa MAE.
George Simion spune că discuta cu profesorii de la liceul Gheorghe Asachi din Chişinău atunci când a fost ridicat:
Trei ofiţeri ai serviciului secret de acolo au sărit pe mine, au zis că trebuie să vin cu ei două minute la sediul lor pentru lămuriri. M-am dus la sediu, mi-au înmânat o hârtie pe care scria că sunt indezirabil cinci ani în Republica Moldova. Motivul este clar, din ce în ce mai mulţi oameni ies în stradă la Chişinău şi cer unire.
Au venit şi explicaţiile Ministerului de Interne de la Chişinău.
Ilie Mardari, şeful secţiei returnări, Biroul de Migraţie şi Azil:
Dispunem în baza unei decizii motivate ca măsură asiguratorie declararea străinului drept persoană indezirabilă pe teritoriul ţării atunci când sunt indicii că această persoană are aceste intenţii să-şi desfăşoare aceste activităţi ce ar putea periclita securitatea naţională.
MAE român cere clarificări. „O cerere formală în acest sens a fost adresată Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova. Ambasada l-a contactat pe cetăţeanul român pentru a asigura întreaga asistenţă”, scrie un comunicat al autorităţilor de la Bucureşti. Un semnal a venit şi din Parlamentul României.
Ovidiu Raeţchi, deputat pentru diaspora:
Intervenţia noastră, pe cale parlamentară, în limitele dialogului politic între două ţări suverane, intervenţia noastră pentru a sensibiliza autorităţile de la Chişinău să renunţe, dacă se poate la această măsură.
23 de senatori şi deputaţi români au semnat o declaraţie comună prin care îşi exprimă dezaprobarea faţă de acţiunile autorităţilor din Republica Moldova.
Rador/TVR
Foto: observator.tv