Reacții ale partidelor din România după alegerile din Republica Moldova
Alegerile de dincolo de Prut indică similitudini și diferențieri electorale între România și Republica Moldova.
Publicat de Rotar Mirela, 21 octombrie 2024, 13:01 / actualizat: 21 octombrie 2024, 18:23
Asta în condițiile în care Rusia are încă o puternică amprentă în Republica Moldova, iar în România aceste influențe se mențin, direct sau indirect, de peste 30 de ani, crede candidatul Forței Dreptei pentru Camera Deputaților, Marius Pașcan, fost senator și deputat PMP. Potrivit acestuia, Maia Sandu e un bun model de președinte pentru viitorul ocupant al fotoliului de la Cotroceni:
„Punând în balanță ceea ce se întâmplă în România și Republica Moldova, sunt multe similitudini, legate de vot, de propagandă, de manipulare și de consecințele acestora. Frații noștri moldoveni, aflați în țări ale Uniunii Europene, în proporție covâșitoare sunt favorabili integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Apoi, Maia Sandu este un președinte care a demonstrat echilibru, cumpătare, un președinte modest, cum s-ar cuveni să aibă și România. Maia Sandu are prima șansă, a obținut peste 41% din voturi, așadar e îndreptățită să aspire la al doilea mandat.”
Deputatul AUR de Mureș, Dan Tănasă, crede că ziua de ieri a fost extrem de importantă pentru viitorul Republicii Moldova:
„20 octombrie este fără doar și poate o zi istorică pentr Basarabia, pentru că s-a rupt definitiv de Moscova, de Igor Dodon, de Ilan Șor, de toți cei care vor răul națiunii române. Însă ne-am fi dorit ca parcursul european al Basarabiei să fie, așa cum era firesc, alături de România. Nu văd similitudini între cele două rânduri de alegeri, cele care au avut loc și cele care urmează să aibă loc și în România. Sunt o serie întreagă de candidați, unii mai serioși, alții mai puțin serioși, și la Chișinău ca și la București, și oamenii sunt chemați la urne să-și aleagă viitorul președinte.”
Președintele PNL Mureș, Ciprian Dobre atrage atenția asupra tendinței permanete a Rusiei de a păstra fostele teritorii în sfera sa de influență. Astfel că România, indiferent de rezultatele votului din Republica Moldova, trebuie să mențină ajutorul economic și cultural pe care l-a acordat și până acum:
„Noi trebuie să avem în permanență în vedere acest instinct al Rusiei de a menține în sfera de influență, țări ca pe vremea imperiului țarist. România s-a străduit să rupă dependența energetică a Basarabiei de Rusia. În al doilea rând, în ceea ce privește învățământul în limba română. Apoi, cred și legătura diplomatică este una foarte bună. Noi, și în viitor, va trebui să ne îngrijim în primul rând de limba română, ca șoi de valorile democrației occidentale.”
Prezenţa la vot finală la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova a fost de 51,67%, a comunicat, la un briefing ţinut astăzi, preşedintele CEC a republicii, Angela Caraman.
Potrivit datelor preliminare, după prelucrarea a 98,51% din procesele verbale parvenite de la secţiile de votare, pe primul loc, cu 42,07% din voturi, se situează Maia Sandu, care candidează pentru al doilea mandat, urmată de fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, cu 26,27% de voturi.
Autor: Valeriu Russu