RAZBOIUL ÎN AFIȘUL POLONEZ: Colecţia Krzysztof Dydo
Publicat de radiomures, 23 ianuarie 2016, 11:07
Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, în colaborare cu Institutul Polonez din Bucureşti, organizează, în perioada 21 ianuarie – 21 februarie 2016, o impresionată sinteză retrospectivă dedicată afişului polonez având ca temă „războiul”.
În istoria internaţională a afişului, afişele care prezentau teroarea războiului şi cele care avertizau împotriva acestuia au apărut în multe ţări, întâia oară în timpul primului război mondial. După încheierea războiului, consecinţele acestuia nu au fost uitate, un exemplu reprezentativ pentru acea perioadă devenind afişul lui Kaethe Kollwitz „Nie wieder Krieg”.
Suferinţele cumplite pe care le-a cunoscut Polonia în timpul celui de-al doilea război mondial au îndreptăţit-o să acţioneze pentru apărarea păcii prin toate mijloacele posibile, inclusiv prin intermediul creaţiilor artistice, din rândul cărora face parte şi afişul. Afişul care militează pentru pace, cel anti-război, care luptă pentru dezarmare, care atrage atenţia asupra atrocităţilor războiului şi avertizează împotriva lor, care semnalează conflicte vechi sau nou apărute, care condamnă terorismul şi orice agresiune internaţională, a devenit cu timpul un fel de specialitate poloneză. Având în vedere faptul că afişul este una dintre formele de artă cele mai atractive pentru privitor, implicarea acestuia în condamnarea războiului şi apărarea păcii a avut în primul rând – şi are încă – un sens adânc, nu doar artistic.
Expoziţia prezentată la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca – „Războiul în Afişul Polonez. Colecţia Krzysztof Dydo” -, organizată în colaborare cu Institutul Polonez, are un caracter retrospectiv, relevant pentru perioada 1939-2014. Este compusă din două părţi distincte. Prima cuprinde afişe dedicate anilor 1939-1945, izbucnirii războiului, masacrului de la Katyń, lagărelor de concentrare, revoltei din Ghetoul din Varşovia şi Insurecţiei Varşoviene, cea de-a doua reuneşte afişe din perioada 1955-2014, dedicate apărării păcii, conflictelor internaţionale şi diferitelor forme de terorism contemporan. Afişele prezentate în această expoziţie sunt lucrări ale unei întregi pleiade de artişti polonezi, din diferite generaţii, care formează aşa-numita Şcoală de Afiş Polonez, printre aceştia aflându-se artişti renumiţi, precum Henryk Tomaszewski, Tadeusz Trepkowski, Andrzej Pawłowski, Maciej Urbaniec, Marian Nowiński, Jan Sawka, Rafał Olbiński, Janusz Stanny, Tomasz Bogusławski, Franciszek Starowieyski sau Sebastian Kubica.
Toate lucrările prezentate provin din cea mai mare colecţie privată din Polonia, care numără peste 20.000 de afişe, cea a renumitului expert în arta afişului şi autor a nenumărate publicaţii dedicate acestei teme, domnul Krzysztof Dydo, co-fondatorul Galeriei Afişului din Cracovia, care şi-a prezentat până acum colecţiile în peste 350 de expoziţii, în majoritatea ţărilor Europei, precum şi în Australia, China, Iran, Canada şi SUA.
Vernisaj: joi, 21 ianuarie 2016, ora 18:00
21 ianuarie – 21 februarie 2016
Foto: Diana Gherendi