Războiul din Ucraina, cel mai discutat subiect în școlile din Tg.Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 2 martie 2022, 11:50 / actualizat: 10 august 2022, 22:40
Pe lângă faptul că distruge vieți omenești, desparte familii și provoacă suferință printre cei direct implicați în conflict, războiul din Ucraina îi afectează profund și pe tineri și copii.
Fie că sunt în școala primară, de gimnaziu sau liceu, copiii din Târgu Mureș recunosc că urmăresc îndeaproape evoluția evenimentelor absolut șocante pentru toată lumea.
Uneori, astfel de discuții au loc și în familii, dar sunt și părinți care refuză să se mai uite la televizor pentru a se proteja pe ei și pe copiii lor:
Felicia Gurghian, psiholog la Organizația Salvați Copiii Mureș, spune că este normal să existe o îngrijorare în rândul adulților și a copiilor în această perioadă. Aceasta îi înseamnă pe părinți să le vorbească deschis copiilor lor despre război și efectele lui, însă pe înțelesul lor.
Ideea este că informațiile la care au acces copiii sunt nelimitate și ei nu au un filtru construit prin care să le filtreze și atunci îi sperie așa că e de datoria părintelui să discute cu copilul despre ce înseamnă război, despre ce înseamnă moarte… Și atunci, fiecare părinte e musai în perioada asta să-și găsească un pic de timp și să discute despre lucrurile acestea, pe înțelesul copilului. Să vadă care sunt spaimele copilului, de ce se teme și de aici să pornească. Aceasta este lumea în care ei trăiesc acum și trebuie ajutați să înțeleagă ce se întâmplă în jurul lor.
Pe de altă parte, copiii trebuie îndreptați spre site-uri de încredere cu informații verificate, deoarece există și un război de dezinformare mediatică.
În cazul în care părinții au dificultăți în comunicare cu copiii lor, cei mici pot fi îndreptați pentru consiliere către psihologii școlari, mai spune Felicia Gurghian, psiholog la Organizația Salvați Copiii Mureș.
Cristina Bulbescu