Războiul din Ucraina alungă turiștii de pe litoralul românesc

Publicat de MIRELA ROTAR, 3 martie 2022, 14:03
Războiul de la granița României se reflectă deja și în planurile de viitor ale românilor, care se gândesc de două ori unde să plece în concediu.
Dacă până acum litoralul românesc era în topul preferințelor, vânzările s-au prăbușit pe aceste pachete după izbucnirea conflictului militar. Tendința este identică și în județul Mureș, unde cei care vor să plece în concediu aleg destinații cât mai îndepărtate de zonele cu probleme.
Directorul unei agenții de turism din Târgu Mureș, Ioan Ceușan:
Se simte această stare, într-o formă negativă asupra turismului românesc, și în special pe zona litorală, litoralul românesc, vânzările pe litoralul românesc a scăzut de cânt a apărut acest conflict. Vânzările au început foarte bine la începutul anului, pentru Bulgaria, România, Turcia, Grecia și, la un moment dat, de o săptămână, două, lucrurile stagnează. Să sperăm că va fi pe o perioadă scurtă. Circuitele turistice care se organizau pe zona Rusiei se organizau pe perioada de vară, ele încă nu se derulează, nu s-a pus problema aceasta.
Turiștii sunt mult mai atenți în această perioadă la condițiile de securitate din zonele unde vor să își petreacă vacanța și la serviciile medicale disponibile.
Purtătorul de cuvânt al Romexpo, gazdă a Târgului de Turism al României, Oana Netbai:
Vizitatorii întreabă foarte mult despre gradul de vaccinare dintr-o anumită zonă și dacă în apropierea unității de cazare există și o unitate medicală. Dacă își doresc să meargă într-o destinație în care gradul de vaccinare este scăzut sau nu au servicii medicale la un preț decent, de cele mai multe ori refuză și își pierd interesul dacă există restricții care încă sunt valabile din cauza pandemie. Nu și-au revenit companiile expozante din industria turismului, așa cum nu ne-am revenit nici noi, organizatorii de evenimente. Cu siguranță, anul acesta este foarte important.
Turismul în întreaga lume este influențat și de restricțiile de zbor din zonele controlate de Rusia dar și de interdicțiile pe care le primesc firmele rusești.
Raluca Creț