Râurile lumii „sunt pline de cantități periculoase de antibiotice”

Publicat de MIRELA ROTAR, 29 mai 2019, 15:10 / actualizat: 31 mai 2019, 18:18
Cel mai mare studiu la nivel global arată că au fost găsite antibiotice în două treimi din locurile de testare din 72 de țări.
Potrivit The Guardian, sute de râuri și fluvii din întreaga lume, între care Chao Phraya, Dunărea, Mekong, Sena, Thames, Tibru şi Tigru sunt umplute cu cantități periculoase de antibiotice, a constatat cel mai mare studiu global asupra acestui subiect.
Poluarea cu antibiotice este una din principalele mijloace prin care bacteriile dobândesc rezistenţă la medicamente de importanţă critică pentru tratamentul unor infecţii grave, făcându-le ineficiente.
William Gaze, un expert în microbii din mediu, spune că o mare din genele rezistente ale patogenilor umani provin din bacteriile prezente în mediu. Medicamentele ajung în râuri şi sol via reziduuri umane şi animale, dar şi prin scurgeri de la staţiile de epurare a apei, canalizări şi unităţile de producere a medicamentelor.
Creșterea numărului de bacterii rezistente la antibiotice impune o situație de urgență la nivel global, pentru că acestea ar putea ucide 10 milioane de persoane până în 2050, a declarat ONU luna trecută.
Studiul, prezentat la o conferință la Helsinki arată că și în fluviul Tamisa, considerat unul dintre cele mai curate râuri din Europa, dar şi în afluenţii săi, s-au descoperit cinci tipuri de antibiotice, unele dintre acestea precum Ciprofloxacina depăşind de peste trei ori nivelurile de siguranţă.
Probele prelevate din Dunăre în Austria au conținut șapte antibiotice, inclusiv claritromicina, utilizate pentru tratarea infecțiilor tractului respirator, cum ar fi pneumonia și bronșita.
Dunărea, cel de-al doilea râu ca mărime din Europa, este şi cel mai poluat. 8 la sută din zonele testate depăşeau nivelurile de siguranţă.
Dana Boieriu