Râul Mureș, în custodia Grupului Milvus

Publicat de radiomures, 2 februarie 2017, 09:22 / actualizat: 13 aprilie 2019, 12:55
Asociația ”Grupul Milvus” a primit în custodie 5 noi situri Natura 2000. Este vorba despre Râpa Lechința, câteva obiective din județul Cluj și râul Mureș pe sectoarele Morești-Ogra, Iernuțeni-Periș și Deda-Reghin.
Vor fi elaborate planuri de conservare a peștilor și a speciilor de păsări și animale care trăiesc în apropierea râului, iar ecologiștii vor colabora cu jandarmii pentru combaterea braconajului.
Președintele organizației, Papp Tamas:
Încă nu e momentul să avem braconaj mare pentru că e iarnă, iar Mureșul este aproape în totalitate înghețat, dar sunt sigur că există cazuri de braconaj la pești. Eu chiar cred în pescarii sportivi care vor să aibă pești în râul Mureș, în continuare, că ei ne vor ajuta foarte mult în a raporta astfel de cazuri și să putem, împreună cu Garda de Mediu, cu Jandarmeria, să oprim acest braconaj, dar, pe moment, nu am sesizat astfel de cazuri.”
În ultimii ani, numărul peștilor de pe Mureș s-a redus considerabil, în principal din cauza braconajului și a lucrărilor, a explicat biologul Nagy Andras:
Eu cred că principala problemă este regularizarea râului, care nu mai funcționează ca acum 200 de ani, nu mai are o luncă inundabilă, unde anumite specii de pești se reproduceam. Un al doilea motiv este că râul este foarte fragmentat. Apoi, apa este tulbure, și dacă acele particule se depun pe icre, icrele se sufocă.”
Reprezentanții Grupului Milvus au în plan și dezvoltarea unor piste de biciclete și programe turistice pentru promovarea râului Mureș.
Raluca Creţ