Rata de vaccinare a copiilor împotriva rujeolei a crescut în ultimii doi ani
Publicat de MIRELA ROTAR, 17 martie 2019, 13:05 / actualizat: 17 martie 2019, 19:51
Cu toate acestea, rămâne mică faţă de recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – atrag atenţia specialiştii.
La cea de-a 7-a ediţie a Conferinţei RoVaccin, aceștia au anunţat că numărul cazurilor de rujeolă a crescut în unele judeţe, iar riscul înmulţirii acestora poate fi înlăturat doar prin vaccinare, în condiţiile în care specialiştii de la Centrul de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile au descoperit un nou genotip viral – a declarat Adriana Pistol, directorul Centrului:
Rujeola a reînceput în anumite judeţe ale ţării şi avem informaţii preliminare că ar fi vorba de un alt genotip viral. Vom mai face texte, ca să confirmăm dacă acest nou val este datorat unui alt genotip viral. Acest lucru înseamnă că atunci când acoperirea vaccinală nu este suficientă ca să controlezi un fenomen, eşti expus la virusuri care vin când din vest, cum a fost primul genotip viral, când din est, cum este acest nou genotip viral. Creşterea acoperirii vaccinale este esenţială. Nu mai contează, în aceeaşi măsură, ce genotipuri circulă în jurul nostru, dacă noi reuşim să ne protejăm populaţia.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a precizat că vaccinul antirujeolic asigură protecţie faţă de toate tipurile de virusuri care provoacă această boală şi practic, dă imunitate pe toată durata vieţii.
De la începutul epidemiei de rujeolă, adică de la sfârşitul lui 2016, s-au înregistrat peste 16.000 de cazuri de îmbolnăviri, din care 62 de decese.
‘Nevaccinarea este o eroare, pentru că prin vaccin ne putem proteja de boli care pot deveni fatale’. Așa a declarat managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’, profesor doctor Adrian Streinu Cercel, la cea de a 7-a ediţie a Conferinţei naţionale RoVaccin. Costurile pentru serul antirabic sunt uriaşe, soluţia antidifterică nu se mai fabrică, iar serul antitetanos se importă, a atras atenţia ieri managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş.
El a amintit că şi rabia este mortală, iar nevaccinarea este o eroare.
Managerul Institutului „Matei Balş” a vorbit şi despre vaccinul cu nouă valenţe, care scade rata de producere a cancerului de col uterin cu peste 98 la sută.