Radio Târgu Mureș ecologizează pe 17 aprilie malurile Mureșului

Publicat de Corina Muntean, 9 aprilie 2021, 13:03 / actualizat: 15 aprilie 2021, 16:52
Cu o tradiție de 4 ani, proiectul Radio Tg.Mureș încearcă să împlice cât mai multe persoane în protejarea mediului.
Anul acesta, acțiunea de ecologizare a malurilor râului Mureș va avea loc sâmbătă, 17 aprilie, iar arealul pe care se va desfășura va fi mai mare decât în anii trecuți, spune Szasz Atilla, redactorul-șef al Radio Târgu-Mureș:
Nu vom curăța doar partea din Sângeorgiu de Mureș, de la bac în sus, ci de la bac până la barajul de la Sâncrai. Vor fi mai multe puncte de lucru și practic implică suprafața a 4 administrații teritoriale, Sângeorgiu de Mureș, Târgu Mureș, Sântana și Sâncrai. La punctele de colectare vor fi voluntari, fiecare persoană este binevenită și le recomandăm să meargă la punctele cele mai apropiate de locuința lor.
Punctele de colectare vor fi amplasate pe ambele părți ale râului Mureș, inclusiv în cartierele Unirii și Aleea Carpați. Demersul de ecologizare al Radio Târgu Mureș este susținut de Consiliul Județean Mureș, precum și de instituțiile din subordine.
Punctul de colectare va fi sub Podul Mureș, spune purtătorul de cuvânt al CJ Mureș, Sanda Vițelar:
Vom participa la evenimentul din data de 17 aprilie cu un cort propriu și cu voluntari. În cortul care va fi amplasat sub podul Mureș, lângă piața de vechituri, vor fi reprezentate și instituțiile subordonate participante adică, Asociația Visit Mureș, ADI ECOLECT și Salvamont-Salvaspeo Mureș. Anul acesta vom strânge deșeurile în mod selectiv, vom avea saci colorați pentru PET-uri și saci negri pentru celelalte tipuri de deșeuri. Acțiunea de ecologizare are și o componentă artistică. Astfel, copiii și adolescenții sunt invitați să creeze lucrări de artă și să le înscrie în concurs.
Tema se învârte în jurul PET-urilor, iar înscrierea este simplă, spune coordonatorul proiectului, Rakoczi Kinga:
Tema anului acesta este „PET-urile își schimbă folosul”, participanții trebuie să deseneze sau să realizeze un obiect pe această temă. Aceste lucruri se pot face atât individual cât și în echipă, odată ce sunt finalizate ele trebuie să fie fotografiate iar aceste fotografii se vor trimite pe concursradio21@gmail.com. În acest e-mail se vor trece numele, numele cadrului didactic coordonator, al instituției educaționale din care provine realizatorul și datele de contact ale acestuia.
Lucrările se pot trimite până în data de 15 aprilie, apoi sunt jurizate, iar cele mai bune dintre acestea vor fi premiate pe 22 aprilie.
Mișcarea de ecologizare a malului Mureșului este deschisă oricui, iar organizatorii vor oferi gratuit saci și mănuși tuturor celor care doresc să contribuie.
Corturi și puncte de colectare:
CP. 1 – zona GoKart, Komp
CP. 2. – faleza Aleea Carpati, lânga fostul ștrand 1 Mai
CP. 3. – sub podul mare, str. Călărașilor, lângă piața de vechituri
CP. 4. – pe str. Insulei, pe digul de lângã baraj
CP. 5. – cart. Unirii, str. Mureșului, cap de pod pietonal
CP. 6. – str. Potopului 10, Tg. Mureș
Parteneri: Primăria Tg. Mureș, Primãria Sângeorgiu de Mureș, Primãria Sâncraiu de Mureș, Primãria Sântana de Mureș, ECOlect, Salvamont Mureș, ISU Mureș, AJVPS Mureș, Apele Române, Consiliul Județean Mureș, Fundația Comunitarã Mureș, Visit Mureș, Teatrul National Târgu Mureș, Ansamblul Mureșului, Aquaserv, Mures Runners, Outdoor Experinece, Master Ski & Bike, organizatorii festivalului Vibe, Női Akadémia, Bioeel, Mammuth Tyre, Surtec, Jatszma.ro, Richter Gedeon.
Parteneri media: Erdélyi Magyar Televízió, TVR Tg. Mureș, Népújság, Radio Gágá.
Vlad Todoran