Radio România, o Şcoală altfel pentru mii de elevi din întreaga ţară
Publicat de radiomures, 25 aprilie 2016, 14:25
Radio România a fost şi anul acesta partener al programului derulat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun! care are ca scop implicarea tuturor preşcolarilor, a elevilor şi a cadrelor didactice în activităţi care să răspundă preocupărilor diverse ale copiilor, să pună în valoare talentele şi capacităţile acestora în diferite domenii, unele necuprinse în curriculumul naţional, să stimuleze participarea lor la acţiuni variate, în contexte nonformale. Mii de elevi din şcoli generale şi licee ale Capitalei, dar şi din ţară, au ales Şcoala altfel la Radio România! Acţiunea s-a derulat atât la sediul central de pe strada Berthelot, din Bucureşti, cât şi la posturile regionale ale Radioului public din ţară.
La Radioul public educaţia şi formarea au întotdeauna un rol privilegiat atât în programe cât şi în acţiunile desfăşurate, de aceea Societatea Română de Radiodifuziune a ales să fie, între 18 şi 22 aprilie, o altfel de şcoală pentru elevii de toate vârstele. Grupurile de elevi din şcoli bucureştene însoţiţi de profesorii lor au vizitat puncte de interes ale Societăţii Române de Radiodifuziune – Agenţia Rador, studiourile de emisie ale Radio 3 Net Florian Pittiş, Radio România Actualităţi, Bucureşti fm şi Antena Satelor, dar şi studioul de teatru radiofonic unde au aflat o parte dintre tainele înregistrării unei piese.
La studiourile de emisie ale RRA, Radio 3 Net Florian Pittiş şi Bucureşti fm tinerii noştri vizitatori au intrat în direct, au vorbit cu prezentatorii, au cântat, au ascultat muzică, au făcut poze şi s-au bucurat de clipele petrecute alături de noi.
Studiourile posturilor regionale ale Radio România au fost şi ele pline de tinereţe şi voie bună. La Târgu Mureş clase întregi de copii, inclusiv preşcolari, au avut curiozităţi legate de ce este şi cum se face radioul, vizitându-ne. Cum se „fabrică” şi se transmit ştirile, ce înseamnă meseria de jurnalist radio, de ce sunt atâtea dispozitive şi calculatoare, au fost întrebările care i-au preocupat pe cei peste 800 de copii care au vizitat studioul, care au fost fascinaţi şi de explicaţiile primite în studioul VideoFm şi de jocurile de rol propuse, în care aceştia au trebuit să intre în pielea moderatorului, dar şi a intervievatului. Şi sediul Radio România Oltenia Craiova a fost asaltat de elevi din renumitele şcoli ale oraşului.
La Radio România Cluj au ajuns aproape 1.000 de elevi, reuşind să descopere magia sunetului în cabinele de producţie, frumuseţea imaginii în lucrările expuse de eleva Amalia Crişan la Galeriile Radio şi să vizioneze filmele documentare puse la dispoziţie de Astra Film Junior On Tour. Şcoala Altfel s-a încheiat în paşi de dans alături de prichindeii de la Grădiniţa Licurici.
La Radio România Constanţa elevi din 9 şcoli şi licee din Constanţa, aproximativ 400 de vizitatori, s-au arătat dornici să cunoască lumea jurnaliştilor de radio şi locul de unde pleacă informaţiile şi muzica. Emoţionaţi, copiii s-au oprit la camera ştirilor, au învăţat cum se pregăteşte un buletin informativ, cum ajung ştirile în emisie şi în casele oamenilor.
Aproximativ de 300 de elevi au vizitat studioul regional Radio România Reşiţa, şcolari din Reşiţa şi din alte localităţi din judeţ, şi au fost impresionaţi cel mai mult de cabina de înregistrări unde au trăit emoţia primului interviu.
La fel de mulţi elevi au primit în vizită şi colegii de la celelalte studiouri.
Felicitări Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice pentru iniţiativă şi colegilor din Radioul public pentru solicitudine. Tuturor elevilor, le dorim vacanţă plăcută!