Radio România Cultural, în mijlocul evenimentelor culturale ale toamnei
Radio România Cultural este prezent la trei mari evenimente culturale care au loc în octombrie: Festivalul Național de Teatru (FNT), Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) și Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film - Sibiu.
Publicat de Stan Lucian, 21 octombrie 2024, 17:11
În perioada 21-25 octombrie, emisiunea Vorba de cultură se mută din studioul din Capitală, în studioul din fosta Capitală Culturală Europeană – Sibiu, unde are loc ediţia cu numărul 31 a Festivalului de Film Astra. Realizatoarea Ema Stere vă invită să descoperiți ce mai e nou în filmul documentar din lumea întreagă, între orele 12:00 și 12:30.
Personalităţi ale lumii cinematografice naţionale şi mondiale, artiști, critici de film, cinefili se vor întâlni cu acest prilej, moment propice pentru a fi invitaţi la microfonul Radio România Cultural şi astfel a aduce în casele ascultătorilor din toată ţara atmosfera acestui important festival.
Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film din Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.
La Galeria Mobius din București, într-un studio special amenajat, Raluca Rădulescu va realiza trei ediții speciale ale emisiunii Scena și ecranul, pe 22, 23 și 24 octombrie, de la ora 15:30.
Actori, regizori, scenografi, critici de teatru, oameni de cultură vor vorbi despre această ediție a festivalului, despre selecția propusă și despre cele mai importante momente ale FNT, dar vor aduce în dezbatere și aspecte care țin de starea teatrului românesc contemporan, de felul în care acesta este conectat la teatrul european și mondial etc.
Ediția a 34-a a Festivalului Național de Teatru (18 – 28 octombrie 2024) se află sub semnul Dramaturgiilor Posibilului, spectacolele și evenimentele fiind găzduite de majoritatea teatrelor din București, precum și de alte spații culturale de notorietate. O ediție curatoriată de Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu, care analizează, cercetează și pune în valoare dinamica și tendințele fenomenului teatral românesc.
Realizatorii emisiunii Timpul Prezent, Adela Greceanu și Matei Martin, vor fi la Iași, de unde vor transmite trei ediții speciale ale emisiunii pe 23, 24 și 25 octombrie, de la ora 18:00.
De asemenea, vor realiza o serie de interviuri cu importanți scriitori prezenți, nume mari ale literaturii contemporane din țară și străinătate, care se vor regăsi ulterior în programele Radio România Cultural.
Printre invitaţii de marcă ai Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT 2024, între 23 şi 27 octombrie, se regăsesc: Abdulrazak Gurnah (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2021), Colm Tóibín (romancier, poet, dramaturg, jurnalist şi critic literar irlandez, tradus în peste 30 de limbi), Clara Usón (voce emblematică a literaturii spaniole contemporane), Zeruya Shalev (scriitoare israeliană apreciată la nivel internaţional, având cărţi traduse în peste 27 de limbi), Pascal Bruckner (cunoscut romancier, eseist şi filosof francez, tradus în peste 30 de limbi).
După ediția din 2013, cotidianul spaniol El Pais a declarat că FILIT „este deja, la prima sa ediție, cel mai important festival literar din Europa de Est“, iar Frankfurter Allgemeine Zeitung a apreciat că „un eveniment de asemenea anvergură și de o asemenea croială europeană n-a mai existat vreodată în România“.
Toate transmisiile speciale, dar și înregistrările, vor putea fi ascultate și pe www.radioromaniacultural.ro.
Sursa: Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice Radio România