Radiațiile de la Cernobîl au făcut ca broaștele să sufere mutații genetice, devenind negre

Publicat de Rotar Mirela, 3 octombrie 2022, 11:15 / actualizat: 10 octombrie 2022, 17:42
Reacțiile radioactive ale dezastrului reactorului nuclear de la Cernobîl din 1986 au dus la evoluția rapidă a speciilor din apropiere. Radiațiile ar putea fi un factor selectiv foarte puternic, favorizând organismele cu mecanisme care le măresc supraviețuirea în zonele contaminate cu substanțe radioactive, scrie IFL Science.
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Evolutionary Applications , radiațiile de la accidentul de la Cernobîl au dus la schimbarea culorii pielii broaștei de copac (Hyla orientalis) din Ucraina, de la verde la negru.
După ce au fost detectate broaștele negre de la Cernobîl în 2016, cercetătorii au decis să studieze rolul colorării melaninei în fauna sălbatică de acolo. Între 2017 și 2019, oamenii de știință au examinat în detaliu colorarea brotăceilor răsăriteni în diferite zone din nordul Ucrainei.
Melanina absoarbe și disipează o parte din energia radiației. În plus, poate elimina și neutraliza moleculele ionizate din interiorul celulei, cum ar fi speciile reactive de oxigen. Aceste acțiuni fac mai puțin probabil ca indivizii expuși la radiații să sufere mai departe leziuni celulare, mărindu-le astfel șansele de supraviețuire.
“Colorarea pielii a fost mai intensă în localitățile cele mai apropiate de zonele cu niveluri ridicate de radiații în momentul accidentului, în timp ce nivelurile actuale de radiație părea să nu influențeze colorarea pielii la broaștele de la Cernobîl”, au scris autorii lucrării.
Studiul despre broaștele negre de la Cernobîl reprezintă un prim pas pentru o mai bună înțelegere a rolului protector al melaninei în mediile afectate de contaminarea radioactivă și nu în ultimul rând o încercare de a detecta dacă unele specii se adaptează de fapt la viața printre radiații.
Dana Boieriu