Racordarea gratuită la gaze a clienților casnici va majora factura cu maximum 2 lei

Publicat de Corina Muntean, 14 octombrie 2020, 14:58 / actualizat: 14 octombrie 2020, 18:54
Chiar dacă racordarea la rețeaua de gaze va fi gratuită, lucrarea, care se va face de acum încolo pe cheltuiala operatorului, se va regăsi în prețul facturii, care se va împărți la toți consumatorii din lista unui operator.
Transferul costului lucrării ne va aduce o factură lunară mai mare cu maximum doi lei, a asigurat Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
În plus, Havrileț consideră că măsura va duce la creșterea numărului de clienți, ceea ce automat duce la scăderea cuantumului facturii clientului:
În medie, un consumator de tip rezidențial deci o casă, consumă 3000 de metri cubi pe an, deci practic el plătește în jur de 3900 lei plus TVA. Dacă împarți pe 12 luni, să zicem că plătește lunar în mod egal, asta însemnă undeva la 300 lei plus TVA pe lună. Prin socializarea tarifelor din cadrul activității de branșare, el o să plătească 301 – 302 lei. Un apartament consumă în medie 1000 de mc pe an, adică plătește 110 lei pe lună plus TVA, la care acest cost socializat pentru branșamente este undeva sub un leu.
Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Niculae Havrileţ, subliniază că această măsură devine efectivă la 30 de zile de la data de 13 octombrie, de când s-a modificat regulamentul ANRE.
El a precizat că procedura e valabilă atât la lucrările de branșare a clienților noi cât și la cele de înlocuire a rețelelor vechi.
Practic, de la jumătatea lunii viitoare, operatorii trebuie să prezinte un program propriu de gestionare a lucrărilor. Deoarece costurile intră în tarife, operatorii sunt obligați să facă transparente licitațiile publice ale lucrărilor, fiind selectați cei mai ieftini furnizori de servicii.
Valeriu Russu