Rachetă, avioane, baloane cu heliu și generatoare pentru creșterea precipitațiilor
Publicat de APETRI MARGARETA, 17 august 2022, 12:42 / actualizat: 27 august 2022, 10:43
România se pregătește să achiziționeze cea mai nouă tehnologie care va funcționa inclusiv în Centrul Zonal de Combatere a Căderilor de Grindină Mureș pentru a crește precipitațiile.
Tehnologia va fi omologată anul acesta iar anul viitor vor începe achizițiile, a precizat pentru Radio Târgu Mureș directorul Autorității de Administrare a Sistemului Antigrindină și de Stimulare a Precipitațiilor, Gheorghe Căunei:
Intenționăm să cumpărăm un număr de 8 avioane la nivel național care vor ajunge, cu siguranță, și în zona Mureșului pentru partea de creștere a precipitațiilor. De asemenea, intenționăm să achiziționăm baloane cu heliu care acționează în norii de joasă altitudine, tot așa pentru creșterea precipitațiilor, precum și a generatoarelor terestre. Sunt tehnologii folosite în Uniunea Europeană.
De asemenea, Romarm pregătește o rachetă care va crește precipitațiile, mai spune Gheorghe Căunei:
În momentul de față, este la Romarm, Industria de Apărare, în fabricare, o rachetă care să crească precipitația. Adică, ea începe să introducă în atmosferă iodură de argint care în urma reacției creează un aerosol și care face ca vaporii de apă să înceapă să precipite și să crească coeficientul de precipitare și să plouă.
Costurile pentru achiziția noilor tehnologii de creștere a precipitațiilor ar putea fi suportate doar din bugetul de stat deoarece nici acestea și nici sistemul de irigații nu au fost acceptate inițial la finanțare prin PNRR de către Uniunea Europeană.
Investiția pentru un avion se ridică la circa 8 milioane de euro, baloanele de heliu sunt 80.000 de euro, iar un generator terestru poate ajunge până la 30.000 de euro.
Problema sursei de finanțare a fost discutată chiar ieri de conducerea Autorității care administrează sistemul antigrindină cu ministrul fondurilor europene și cel al agriculturii.
Cristina Bulbescu