Răcelile, aproape imposibil de deosebit de noul coronavirus
Publicat de MIRELA ROTAR, 23 septembrie 2020, 12:13 / actualizat: 23 septembrie 2020, 21:22
Este de părere medicul specialist de interne și cercetătorul mureșean în SARS-CoV-2, asist. univ. Imre Mihaly.
Singurul lucru care ne-ar putea indica că anumite simptome de boală sunt de tipul coronavirus, ar fi pierderea gustului și a mirosului.
Pentru a ști sigur, însă, ce tip de infecție avem în organism, trebuie să recurgem la testare, mai spune medicul Imre Mihaly:
Este foarte, foarte greu să faci diferența pentru că semnele, simptomele celor două afecțiuni sunt aproape 100% aceleași. Poate, poate că în cazul coronavirusului putem să vorbim despre pierderea gustului și mirosului care ar fi un semn mai specific pentru coronavirus și care apare mai rar la pacienții cu gripă dar, în rest, toate semnele și simptomele sunt aceleași. În ceea ce privește copiii, ei pot avea diaree, grețuri, vărsături, oboseală în cazul coronavirusului.
Imre Mihaly crede că a fost o eroare deschiderea școlilor în scenariul verde, astfel că în perioada următoare ar trebui să ne așteptăm la o explozie de îmbolnăviri:
Este o perioadă foarte riscantă, în special pentru adulți, pentru părinți și bunici pentru că acești copii vor transmite virusurile, inclusiv gripa, inclusiv coronavirusul. Este aproape imposibil să se respecte toate regulile în școli. S-au deschis școlile în scenariul verde, din păcate. Nu cred că a fost o decizie foarte înțeleaptă. În momentul în care se va întâlni gripa și coronavirusul, o să avem probleme și mai mari. Personal, mă aștept la o explozie de cazuri. Pur și simplu.
Cercetătorul mureșean atrage atenția și asupra măștilor pe care le folosim și, în special, pe care le poartă copiii la școală.
Ultimele studii realizate au arătat că măștile artizanale nu au absolut nici un efect. O protecție corespunzătoare a noastră și a celor din jur ar fi purtarea a două tipuri măști, una peste alta, este de părere dr. Imre Mihaly:
Măștile artizanale care sunt folosite sau ”fabricate” să spun așa de fiecare familie în parte, nu sunt utile de nici un fel. Măștile chirurgicale sunt cele care sunt omologate dar transmiterea virusului se produce chiar și pe lângă mască. Indicat, din punctul meu de vedere, ar fi să se poarte o mască FFP2 sau FFP3 iar ca să-i protejăm pe ceilalți, peste masca de FFP3 trebuie pusă o mască chirurgicală.
Pe lângă purtarea măștilor, specialiștii îndeamnă tinerii și cadrele didactice să respecte distanțarea fizică, să-și igienizeze des mâinile și să aerisească frecvent sălile de clasă.
Cristina Bulbescu