Rabarbărul va fi vedetă la Saschiz

Publicat de radiomures, 12 mai 2016, 18:46 / actualizat: 12 mai 2016, 21:50
Vecinătatea Femeilor din Saschiz organizează, sâmbătă,14 mai, cea de-a patra ediție a “Sărbătoarii Rabarbărului”.
Evenimentul și se adresează micilor producători și fermierilor din zona Târnava Mare, dar și vizitatorilor dornici să deguste și să cumpere preparate locale din rabarbăr și nu numai: gemuri, sucuri, murături, înghețată, compoturi, condimente, ceaiuri, sau miere.
Președintele Asociatiei Vecinătatea Femeilor din Saschiz, Oana Poledna:
Sărbătoarea rabarbărului își propune să promoveze gastronomia locală din Saschiz, în special rețetele specifice cu rabarbăr din zonă, și pentru aceasta vom organiza o degustare cu produse, un târg și o serie de concursuri.”
Evenimentul va avea loc între orele 11:00-16:00 în curtea și în Căminul cultural al Bisericii Evanghelice Fortificate Sf. Ștefan din Saschiz.
Programul Sărbătorii Rabarbărului include:
– Târg de produse și preparate din rabarbăr, cu participarea gospodinelor din Saschiz și a micilor producători locali și din zona Târnava Mare;
– O prezentare despre posibilitățile de valorificare a rabarbărului și exemple de bune practici în acest domeniu, susținută de dl. Chris Creed, expert horticultor din Marea Britanie;
– Ateliere de gătit pentru vizitatori și ateliere de educația gusturilor pentru copii, cu sprijinul membrilor SlowFood Turda și SlowFood Târnava Mare;
– Concursuri cu premii: ,,Cea mai mare plantă de rabarbăr din gospodăria proprie”, concurs de ,,Mâncat prăjitură fără mâini”, concurs de ,,Desene folosind tulpina de rabarbăr” și alte suprize;
– ,,Colțul prietenilor Sărbătorii Rabarbărului” – standuri de prezentare a ONG-urilor locale care sprijină voluntar evenimentul (în contextul în care, în aceeași perioadă are loc și Săptămâna Națională a Voluntariatului 2016);
– Recital de chitară clasică și nai și un miniconcert de orgă în biserica evanghelică fortificată;
– Vizită la Cetatea de refugiu din Saschiz (sec. IV): se va organiza un tur ghidat pentru turiști, cu plecare din centrul localității. Vizitatorii vor fi întâmpinați în cetate cu preparate din rabarbăr.
Raluca Creţ