Puțini producători de cartofi din Harghita se asociază pentru a-și vinde marfa în supermarketuri
Publicat de Rotar Mirela, 9 ianuarie 2023, 12:16 / actualizat: 9 ianuarie 2023, 13:41
Cu 7.000 de hectare cultivate, județul Harghita continuă să stea bine la producția de cartofi, însă producătorii își vând greu marfa, fiindcă piețele din marile orașe sunt la cel puțin 200 de kilometri distanță.
La nivel național, marile probleme ale cultivatorilor sunt lipsa cartofului pentru sămânță, care se importă aproape în totalitate, capacitățile insuficiente de depozitare și lipsa irigațiilor, spune președintele Federației Naționale a Cartofului din România, Romulus Oprea:
Prima problemă e cartoful pentru sămânță, producerea de sămânță în România a dispărut. A doua problemă e lipsa irigațiilor. Zona cartofului, înainte de anul 2000 nu avea nevoie de apă, regimul pluviometric era apropiat de normal. După aceea vine problema depozitării; marfa românească se vinde, de obicei, în noiembrie-decembrie până se termină, după care rămânem dependenți de importuri. Și plătim prețuri mult mai mari din ianuarie-februarie, nici nu mai vorbim de martie – aprilie, până apare cartoful nou. Cartoful românesc timpuriu se vinde chiar și la 70 de bani kilogramul, în condițiile în care imputurile s-au dublat sau chiar s-au triplat.
Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, spune că unii producători au propriile utilaje de ambalare, însă la aceast oră majoritatea cantităților de cartofi sunt în depozite. Cele mai stabile și ferme contracte se fac nu pentru consumul populației, ci pentru industrializare, mai spune Romfeld Zsolt:
Cartofii sunt căutați foarte puțin, deci nu sunt comercianți sau angrosiști care se interesează în vederea cumpărării cartofilor depozitați. Sunt încercări timide de ascociere în vederea valorificării, care doar în unele locuri dau roade, în rest prețul se situează sub 2 lei kilogramul. Producția medie a fost de 20.500 kilograme la hectar. Stocurile nu sunt mari, având în vedere că 30 la sută din producția anului 2022 au fost contractată și valorificată în vederea industrializării.
Anul trecut cartofii s-au situat în topul scumpirilor, iar recoltele autohtone au fost din ce în ce mai mici.
Asociaţiile de producători sunt nemulţumite că jumătate din marfa pe care o consumăm vine din import, iar tot mai mulţi fermieri încep să o înlocuiască cu rapiţă sau porumb.
Valeriu Russu