Puterea economică a făcut diferența la rata șomajului din județele Harghita și Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 23 martie 2021, 14:35
Dacă în Harghita au avut loc disponibilizări colective, în județul Mureș fenomenul a fost ținut sub control de decizia angajatorilor de a-și păstra angajații, trimițându-i în șomaj tehnic.
Astfel, în județul Harghita a crescut cu 1.000 numărul șomerilor, motivul fiind dat de disponibilizările de anul trecut din industria textilă, a explicat șeful Serviciului de analiză a pieței muncii din AJOFM Harghita, Jano Edith.
Aceasta a remarcat faptul că aproape jumătate dintre șomerii harghiteni au cel mult patru clase sau sunt fără studii și beneficiază de ajutor social de la primării:
În februarie 2021, au fost înregistrate 6030 de persoane, o rată a șomajului de 4,47 la sută. Comparativ cu anul trecut, a crescut numărul șomerilor cu peste 1000 de personae, iar rata șomajului cu 0,70 la sută. Numărul șomerilor a crescut în special la femei, în Odorheiul Secuiesc, unde firmele din industria textilă, anul trecut au făcut disponibilizări colective.
În Harghita, cea mai mare rată a șomajului s-a înregistrat în intervalul lunilor octombrie – decembrie 2020, când au avut loc disponibilizări, după care rata a început să scadă, spre 4 procente
În ce privește județul Mureș, rata șomajului pe februarie este de 2,74%, în ușoară creștere față de ianuarie și aproape egală cu cea din februarie anul trecut.
Directorul AJOFM Mureș, Gheorghe Ștef, a observat o dublare a numărului de șomeri indemnizați, față de aceeași perioadă din 2020:
La sfârșitul lunii februarie, rata șomajului este de 2,74 %, asta însemnând 6442 de personae înregistrate, din care 2201 șomeri în plată. Comparativ, anul trecut la sfârșitul lunii februarie, rata șomajului era de 2,72%, undeva tot 6400 de persoane, dar diferența mare pe care o observăm, e că atunci aveam în jur de 1090 șomeri indemnizați, pe când acum avem 2200 de persoane înregistrate, motivul fiind această epidemie.
Gheorghe Ștef consideră că numărul șomerilor din Mureș ar fi fost mult mai mare dacă nu exista categoria celor trimiși în șomaj tehnic din cauza pandemiei.
Valeriu Russu