Punerea în funcțiune a barajului de la Răstolița a mai parcurs o etapă importantă
Publicat de Stan Lucian, 1 noiembrie 2023, 15:00 / actualizat: 2 noiembrie 2023, 8:51
Curtea Constituțională a respins definitiv, zilele trecute, acțiunea Avocatului Poporului care contesta exceptarea de la evaluarea impactului asupra mediului a zece proiecte din domeniul energiei, între care şi Barajul de la Răstoliţa, considerând că sunt de interes public major.
Astfel că evaluarea impactului asupra mediului va fi mai rapidă, a anunțat deputatul de Mureș, Dumitrița Gliga, care a susținut și votat această lege în Camera Deputaților:
În momentul în care dorești să obții acordul de mediu pentru a putea finaliza un obiectiv strategic, nu mai ai nevoie de atât de multe documentații care necesită ani de zile și foarte multe cheltuieli. Pe de altă parte, în momentul în care se obține acest acord de mediu, urmează defrișarea cuvei lacului de acumulare – înțeleg că evaluarea materialului lemnos din cuva lacului a fost deja făcută – și după licitație și defrișarea cuvei lacului, practic se pot parcurge ultimii pași pentru finalizarea barajului de la Răstolița.
Afirmația Dumitriței Gliga, potrivit căreia luna aceasta ar putea fi eliberat acordul de mediu, e contrazisă de reprezentanții Agenției de Protecția Mediului Mureș, care demonstrează că mai sunt mulți pași de făcut iar un termen nu poate fi avansat cu precizie.
Directorul executiv al APM Mureș, Cristina Pui, precizează că procedura de emitere a acordului de mediu fost demarată în 7 februarie 2022, când a fost depusă cererea:
Termenul depinde de titular, de contractarea de consultant, de evaluatorul de mediu, completări solicitate suplimentar în cadrul ședințelor de avizare, avize emise de alte autorități, instituții și de administratorul Ariei protejate. S-au solicitat un studiu de evaluare adecvată și un studiu de impact pe corpuri de apă, care vor fi supuse dezbaterii publice. Și, ținând cont și de anunțuri, de contestații, un termen estimativ pentru emitere acord de mediu este dificil să dăm.
Pentru proiectul privind Barajul și Hidrocentrala de la Răstolița, început în anul 1989, acordul de mediu a fost dat în 1990, s-au efectuat lucrările de defrișare, însă între timp pădurea s-a regenerat natural și a apărut Aria Naturală Protejată, cu întreaga legislație a Uniunii Europene.
Lucrarea este de mai mulți ani blocată la un stadiu de execuție de 95%, statul român investind deja peste 170 de milioane de euro.
Reluarea lucrărilor vine și pe fondul relaxării condițiilor de mediu pentru proiectele aflate în arii protejate de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Autor: Valeriu Russu