Punctul pe I cu Radu Florea-Ziua de azi pentru Pământul de mâine
Publicat de RADU FLOREA, 22 aprilie 2015, 00:12
Ziua de azi pentru un Pământ mai verde… mâine
Astăzi e Ziua Planetei Pământ. În 22 aprilie 1970 s-a născut mișcarea ecologistă, mă rog, forma ei incipientă, după tot felul de evenimente sociale americane, între care și protestele generate de un accident la o centrală nucleară din statul Carolina de sud, într-o vreme cînd fumul care ieșea de pe gura furnalelor capitalismului era indiciul prosperității. Poluarea, o vorbă de anarhiști inventată…
Astăzi, practic, nici în zonele verzi ale orașelor nu mai ai aer proaspăt, decât poate după ploaie când se așează praful, sau acum, la început de primăvară în pădurea care renaște. Autoturismele s-au înmulțit exponențial într-un sfert de secol, drumurile înghesuite le forțează să pufăie bară la bară, zilnic în orele de vârf, despre combinate ce să mai spun? Smoking gun… Dau și ele o pită la mii de familii e adevărat, nu știm însă ce preț plătim asta până la urmă, decât dacă ne uităm pe statisticile bolilor respiratorii, de la viroze de sezon la TBC și cancer pulmonar.Ca să nu vorbesc de cele care, indirect se leagă de calitatea aerului respirat. Am reușit să avem în mileniul trei, o planetă albastră tot mai înghesuită, mai poluată, cu calota glaciară tot mai subțiată care îi dă peste cap GPS-ul ursului polar, cu păduri ciopârțite de la cea ecuatorială până la cea autohtonă, o planetă albastră tot mai decolorată de noxele civilizației petrolului, cu două anotimpuri și extremele dintre ele.
La nivel mondial, avem un singur protocol de mediu,cel de la Kyoto pentru reducerea emisiilor poluante cu 5,2% în perioada 2008-2012. Acestuia i-au trebuit ani buni numai ca să fie ratificat, să intre în vigoare. Conform Wikipedia, din 1997 de când a fost negociat de 160 de țări și pus pe hârtie, și până în 2004 când s-au intrunit minimum 55 de națiuni (din cele care poluează la greu, min.55% din emisiile globale de dioxid de carbon) ca să-l semneze, au trecut șapte ani. Rusia, responsabilă de peste 17% din emisiile poluante globale l-a semnat abia în toamna lui 2004. SUA care își aduce nefasta contribuție de 40% din totalul emisiilor poluante de pe Pământ nu l-a semnat nici în ziua de azi.
În România, privind în dreapta din mersul mașinii sau al autocarului, e ca și-n stânga. Te prinzi c-ai intrat în țară de la vest, după PET-urile și pungile agățate în tufele de pe marginea apelor, a drumului. Cu câțiva zeci de kilometri înainte de intrarea în țară și în Ungaria peisajul începe să arate murdărit de resturi, ca la noi acasă. Aveți impresia că e suficient verde în jurul vostru? Vedeți verde… de furie sau de armonie…
Întreb și eu că nu dau cu parul?!
comentariu de Radu Florea