Punctul pe I cu Radu Florea-Traseismul politic
Publicat de RADU FLOREA, 6 august 2015, 00:34 / actualizat: 6 august 2015, 22:32
Traseismul estival, exercițiu de supraviețuire politică
Precum românii trimiși cu bagaje cu tot să se cazeze pe plajă la Eforie în lipsă de camere libere, așa și în viața politică, în căutare de alternative traseismul face ravagii între puterea decapitată de absențele premierului, fost lider de partid, și noii liberali de opoziție fără vână și cheag. În vidul acesta organizațional de vară, premierul interimar Gabriel Oprea a sesizat, ca lider politic, oportunitățile care se deschid pentru progresul propriului partid, UNPR, în numele des vehiculatului, interes național.
Dacă, după alegerile legislative de acum trei ani, UNPR-ul pornea la drum cu numai zece deputați și cinci senatori, duminica trecută, partidul condus de generalul Oprea absorbea și PPDD-ul la masa verde, ajungând astfel la un număr de 55 de parlamentari. Migrația politică și negocierile individuale au dat roade în ultimii trei ani așa încât, atât PSD-ul cât și PNL-ul, foști colegi de alianță USL, au pierdut pe drum membri oportuniști care, privind înainte și după colțul verii, au înțeles că la toamnă iară se vor număra bobocii.Mâna cazonă a premierului interimar care astăzi afișează o autoritate organizatorică, necesară momentului în opinia mea, pare să convină multor politicieni ambramburiți de convulsiile interne de partid. Atât puterea cât și opoziția ne prezintă atitudini oscilante pe temele zilei, despre doctrine ce să mai vorbesc: nu au contat niciodată în afara mesajelor electorale de campanie.Traseismul a fost, mai mereu, aplicarea în politică a mitului național al românului descurcăreț fără prea multe angoase de conștiință. Însă performanța UNPR de creștere de la o sesiune parlamentară la alta se datorează, înainte de toate cum spuneam, spiritului organizatoric forte al liderului.
Aflat deocamdată în coaliția guvernării, UNPR va ajunge să conteze tot mai mult la negocierile de la sfârșitul acestei luni, mai întîi pentru proiectul de cod fiscal apoi pentru legea salarizării ca și pentru alte zeci și sute de restanțe legislative lăsate pe toamnă din care se detașează ca o castană fierbinte, legea votului prin corespondență pentru românii din diaspora.Rămâne de văzut în interesul cui, național sau de grup, va acționa la toamnă UNPR-ul. Deocamdată, cu conducerea bicefală a statului în vacanță, conducerea executivă a țării îi vine ca o uniformă liderului UNPR, Gabriel Oprea. La ceas de caniculă greu de suportat, matematica parlamentară este încă favorabilă partidului majoritar de la guvernare, PSD-ului. Cum în practica istoriei noastre naționale întoarcerea armelor, ca procedeu tactic-bulversiv, a fost nu odată ambiguu practicată în numele aceluiași interes de țară, îmi pare că orice e posibil pentru rămânerea în continuare pe caii albi ai guvernării.
Am zis și eu, n-am dat cu parul…
comentariu de Radu Florea