Punctul pe I cu Radu Florea-‘Telectuali în zeghe
Publicat de RADU FLOREA, 7 ianuarie 2016, 00:57
‘Telectuali în zeghe
Vă propun și astăzi la PPI tema de ieri pentru că e de mare actualitate: lucrările științifice scrise de mari penali de la beciul domnesc, într-un timp record la mititica. O carte științifică pe lună, dacă nu mai multe. Oricum, cu atât scade pedeapsa conform legii, cu o lună egal 30 de zile de închisoare, dacă deținutul a scris, inventat ori inovat și brevetat ceva în nume propriu. Mai greu e cu folosul la altceva decât la scurtarea pedepsei cu privare de libertate. Pentru că lucrările scrise nu ajung în librării, nici pe mesele specialiștilor în folosul comunității. Ba mai mult, deținuții care le scriu în perioada de detenție, fiind de regulă nume sonore ale politicii românești și ale guvernărilor de până acum, prin urmare cu putere financiară suficient de mare cât să le poată telecomanda de la distanță prin asistenți și intermediari, ajung de le pot scrie și tot ei cumpăra.
Pentru că nimeni nu a ajuns încă să le citească. O adevărată insulă a comorilor intelectualității în zeghe zace la răcoare, necunoscută pînă în 2013 cetățenilor de afară. În ultimii doi ani 188 de deținuți au scris sute de lucrări de cercetare științifică pe domenii din cele mai diverse. Pînă în 2013 îi numărai pe degetele de la o mână. Moda a lansat-o Adrian Năstase cu o carte și două Românii, emblematice lumi de altfel, pentru vremurile în care trăim de un sfert de secol în țară. A fost repede depășit la numărul de apariții editoriale de Voiculescu, Becali, Fenechiu, Gică Popescu sau Gigi Nețoiu, iar lista e lungă și cărțile scrise de aceștia în timp record pe mine, unul, mă complexează. Unuia care a dat o licență la facultate sau a susținut o lucrare de disertație după anii master postuniversitar i-au trebuit un semestru sau două pe final de facultă, bașca anii de studiu pe băncile sălilor de curs, ore de studiu la bibliotecă, lucrări parțiale, nenumărate drafturi, schițe, corectate de îndrumătorul de diplomă, de masterat sau doctorat. Se vede treaba că în închisorile din România e un mediu propice mai ales pentru marii penali pescuiți de DNA să conceapă opere intelectuale. N-am prea auzit printre deținuții de drept comun o asemenea anvergură a spiritului cercetător.
Până la urmă nu știu unde-i mai bine: afară în libertate și cu rate de tot felul, chinuindu-te să treci iarna, cu facturile ei umflate ca bula unei creșteri economice bazate numai pe consum sau la răcoare unde după ce-ai dat niște tunuri și ți-ai pus averea pe numele mătușii din State, statul român și cetățenii lui buni platnici îți asigură- conform drepturilor fundamentale ale omului- trei mese calde, ore de nani, plimbare și televizor, fitness și bibliotecă, toate la adăpost de greutățile vieții de dincolo de gratii. Păi cum să nu-ți zburde libere spiritul și intelectul, măi tată…și pe banii cui?!
Întreb și eu, că nu dau cu parul…
comentariu de Radu Florea