Punctul pe I cu Radu Florea-Stop Azo sau…Go Azo,go?!
Publicat de RADU FLOREA, 14 august 2015, 00:50
Stop Azo! sau “Go Azo, go!?
După tensiunile inerente unei dezbateri publice pe o temă sensibilă de când mama m-a făcut tgmureșean, cu combinat sau fără “în aer”, protestele de ieri după-masă din piața centrală de la prefectură îmi arată că aerul pe care-l respirăm în oraș, deși e gratis, a ajuns mai viu disputat ca nicicând. Nu doar de cetățeanul turmentat ci și de toată gama liderilor de opinie: din stradă, spațiu virtual și, mergînd pe jos, până la agenția de mediu.
Dacă pornesc de la materialul de ieri despre dezbaterea de la primăria Tg.Mureș și referirile reporterului la studiile anuale ale agenției de mediu- care sunt multe și mărunte, îngust relevante doar pentru calitatea aerului- câte sute de depășiri de indici ale substanțelor ce-or mai fi și-n plămînii noștri, că nu toate se văd sau se simt- ai zice că se poate și mai rău. Că nu se moare dintr-atîta. În mentalitatea asta am crescut în Tg.Mureș mai bine de o jumătate de secol. Opinia coagulată de ceva vreme în spațiul virtual unde fiecare respiră aer din fața PCului din dotare, mă trimite cu gândul la starea de “așa nu se mai poate”. Probabil, a sosit momentul ca în paralel cu investițiile anunțate, chiar să se facă studii aprofundate și pe efectele colaterale ale poluării de la combinat. Una e ceea ce se vede și se simte în aer, cîteodată chiar insuportabil. Altele sunt efectele secundare. Mai greu detectabile pe termen lung, cum sunt afectate nu doar aerul, ci și solul, apa din pînza freatică, apoi agricultura, cea individual, de subzistență de la casele din Ungheni sau Cristești- ce cultiva omul acolo în anii 70 și ce mai cultivă astăzi, de ce turiștii preferă variante ocolitoare ale Tg.Mureșului când văd norul de gaze de pe combinat și o cotesc spre Brașov, Sibiu ori Sighișoara; unde se mai întâlnesc astăzi fronturile de aer tare- venit de la munte dinspre Gurghiu și Călimani – cu cel care urcă încet dar sigur pe acest culoar spre nord către Reghin, încărcat cu toate noxele combinatului Azomures aflat la sud de oraș.
Poate așa protestele din stradă ca și cele de pe facebook, dezbaterile din primărie, parcuri și de pe terase ar avea o bază realistă de plecare. E ca și cu controlul marilor averi, trebuie să știm cum stăm, care e punctul zero, de unde pleacă toată inițiativa.Evident că toată lumea își vede interesul: biznisul vrea doar avantaj-serviciu, c-așa-i în tenis…fraierul și aerul, politicienii locului la fel, doar a început electorala 2016, nu?! Altfel rămânem la filozofia României, exagerat de industrializate a anilor copilăriei mele de la bloc și cu cheia la gît: “Să trăiască combinatul că mi-a angajat bărbatul”!?
Am zis și eu, n-am dat cu parul…
comentariu de Radu Florea