Punctul pe I cu Radu Florea-Spune-mi ce smart ai…

Publicat de RADU FLOREA, 26 iunie 2015, 01:03
Spune-mi ce “smart-“ ai ca să-ți spun cât de deștept ești…
Nu sunt dependent de tehnica smart. Stau pe internet cât am nevoie pentru a mă informa și documenta, prea puțin pentru a mă relaxa și deloc pentru a mă distra. Timpul liber a devenit prea prețios ca să-l pierd gugălind și feisbucând orice îmi trimite netul sau cercul de… “people you may know”. Când e vorba de o chestie șeruită de prieteni sau de parteneri de proiect, asta e altceva. Mailurile mă sufocă, multe le șterg cum vin- en-gros și en-detail -din lipsă de timp. În rest, prefer să pictez, să fac mișcare și să citesc o carte “cu greutate” în mână. Cert este că fără tehnica smart a zilei nu se mai poate. Dacă nu ești conectat, singur tragi pe dreapta. Apoi societatea face restul: te exclude și inevitabil te pierzi; out, delete, trash.
Când deja copilul devine mai updatat decât părintele atunci noi, părinții, avem o problemă. Smart-gadget-ul nu te face mai inteligent, ci doar mai versatil tehnic în zona new-media. Conectarea rămâne o chestie de suprafață, interacțiunea dă evoluția și profunzimea relației. Smart-sculele îți pot economisi timp cu condiția să faci ceva cu el după aceea. În folosul tău sau a celor din jur. Asta depinde de altruismul din dotare.
Deunăzi, am vrut să obțin un aparat mai performant decât cel pe care îl am. Am încercat zile la rând să intru în niște reprezentanțe de telefonie celulară, asta după ce m-am consultat înainte cu cei mai buni decît mine sau măcar cu vechime în achiziția de gadget-uri smart, deștepte. În magazinele de profil nu am reușit să intru fără să nu trebuiască să stau la o coadă cel puțin o oră. Pentru mine era timp pierdut așa că am renunțat, pe moment. După insistență în câteva dimineți la rând și la începerea programului, am reușit. Au trecut săpătmâni și nici astăzi nu stăpânesc toate features-urile pe care le are celularul meu, normal de smart. Demult am băgat de seamă că degeaba te înconjori de chestii smart dacă nu ai nevoie de ele ca de aer sau dacă, nu poți pur și simplu, să faci chestii cel puțin la fel de inteligente cu ele.
Citesc că românii au ajuns să își schimbe modelul de celular o dată la doi ani. Cei cu scule de top o fac chiar la șase luni o dată. Suntem sus de tot în clasamentul european al dotărilor IT performante, atît pe la casele cât și în viețile noastre. A doua limbă vorbită în Silicon Valley este româna. Deci suntem smart; ca generație tînără, măcar. Că asta încă nu ne îmbunătățește decât viața personală, se vede la alegeri unde majoritatea nu votează la fel de smart, de inteligent neapărat pentru binele colectivității, altfel am fi ajuns deja la capătul tunelului. Dar asta e altă mâncare de pește. Se mai poate fără “scule deștepte” în viața de zi cu zi?
Întreb și eu, că nu dau cu parul…
comentariu de Radu Florea