Punctul pe I cu Radu Florea-Romania, to be or not to be
Publicat de RADU FLOREA, 9 noiembrie 2015, 00:34
Romania-to be or not to be
Strada sau partidele, societatea civilă sau politicul? Cine să conducă țara după curățenia de toamnă? Cu care instituții, cu ce fel de oameni să înceapă schimbarea dorită, cum îi alegem și când de azi pe mâine, anticipat? Păi regulile sunt tot alea, vom avea alte nume, același fel de oameni, nu vom fi în aceeași greșeală?! Protestele străzii cer de mai bine de o săptămână același lucru: schimbare totală, fără actuala clasă politică! Se poate democrație fără politică? Demos-cratos, acea voință populară a agorei, această voce a străzii e de ajuns?
Mecanismele democrației așa cum o înțelegem, presupun instituții care să meargă bine și corect, puteri independente și incoruptibile ale statului. Este evident că strada vrea alte nume și alte partide, organizații dacă se poate nepolitice- de la firul ierbii, cum se spune pe facebook- fără petele corupției endemice care a cuprins osatura adminstrativă de putere a țării de la administrația publică centrală la cea locală.
Ultimul primar de comună are influența lui în bătătură, construită în ani de zile de pomeni electorale și afaceri clientelare numai cu unii, în defavoarea altora care, nefiind cu el, logic că sunt împotrivă. Se va putea schimba oare această paradigmă socială a influenței în relațiile din societate? Așa am fost învățați că funcționează lucrurile, într-o societate a relațiilor, a pilelor, a ungerii rotițelor sistemului de care se plâng astăzi penalii, de parcă nu ei au întreținut sistemul clientelar. Dar nici populația nu este exonerată de răspundere. Moralmente, cel puțin. Pentru că a continuat să dea șpagă ca să aibă garanția că își rezolvă problema, fie ea funcționărească, bancară, medicală, școlară. A continuat să nu sesizeze mica corupție, de la asociația de locatari de pe scara blocului și până la politicianul de cartier. Atunci vă întreb, este bine și suficient să asculți vocea străzii și atât?
Întreb și eu, că nu dau cu parul…
comentariu de Radu Florea