Punctul pe I cu Radu Florea-România e NATO și NATO e România
Publicat de RADU FLOREA, 3 iulie 2015, 00:10
Nato este România și România este NATO
Acesta e mesajul fără echivoc pe care l-a transmis ieri, secretarul general al alianței Atlanticului de Nord desantat în capitala țării noastre pentru tăierea panglicii de la unitatea specială NATO din București. Jens Stoltenberg a venit în mare grabă în țara care reprezintă avanpostul din nord-est-sud-est al NATO către Rusia via Ucraina, Moldova și Marea Neagră. Ba chiar aș pune în ordine inversă aceste învecinări, geostrategic vorbind, dacă mă gândesc la importanța Mării Negre pentru alianță via Bosfor și Mediterana.
De câte ori am traversat ca marinar, în anii 80 dus-întors strâmtoarea Bosfor-Dardanele, simțeam în aer valența geostrategică a acelui punct de observație de pe partea turcă, situat natural, deasupra strâmtorii ce leagă Marea Neagră de Marea Marmara. Atunci, flota a VI-a americană instalată la italieni, în Mediterana, survola de pe coama orientală a Bosforului traficul pe apă și pe sub ea-vorba ceea-că doar Bosforul era și este poarta sudică de ieșire a rușilor prin Marea Mediterană către lumea occidentală. Dar anii războiului rece s-au dus, iar chestiunea s-a înfierbântat între timp.Poate de la prea multă liniște, că au trecut 70 de ani de la încheierea celei de-a doua conflagrații mondiale.
Cum e datina marilor proiecte pe hârtie de la noi, ieri în fața presei, secretarul general al alianței NATO, Jens Stoltenberg, la umăr cu șeful statului român, cu generalul-premier interimar și cu ministrul apărării naționale au pus câte o lopată de pământ- după modelul ecologic al întâilor săpători de neam și țară- la rădăcina unui “O, Tannenbaum-O, brad frumos” care să puncteze ascendent relația noastră de 10 ani cu alianța militară a Occidentului.
Instalarea Unității de Integrare a Forțelor NATO în București, a scutului anti-rachetă la Deveselu ca și perspectiva aducerii de armament greu în bazele de la M.Kogălniceanu-Constanța și Cincu-Brașov, antrenamentele întețite, toate în contextul noii strategii naționale de apărare a țării prezentate de președintele Klaus Iohannis în CSAT, converg într-un semnal de organizare și reacție la politica Moscovei. Sunt semne că vremea diplomației declarative s-a încheiat. Ce se întâmplă acum se cheamă pregătiri de război chiar dacă nu e vorba de o cursă a înarmării, cum ne liniștea ieri la momentul festiv, șeful statului. Dar momentul festiv al primei prezențe concrete a NATO în România la pachet cu instalarea de trupe în țările UE de pe granița estică și cu perspectiva reintroducerii stagiului militar fie el și la cerere, nu au cum să însemne altceva decât că dacă vrei pace, atunci fă bine și pregătește-te de război!
Am zis și eu, n-am dat cu parul…
comentariu de Radu Florea