Punctul pe I cu Radu Florea-Risc sistemic sever.Pentru cine?
Publicat de RADU FLOREA, 13 aprilie 2016, 00:37
Risc sistemic sever
Joia trecută, guvernatorul băncii naționale identifica un risc de sistem sever în țară. Legea dării în plată era să dea pe spate bancherii care se și vedeau cu patru până la șapte case pe cap, pe modelul lansat de fostul premier Năstase și perfecționat ulterior de actualul președinte Iohannis. Sistemul e arătat cu degetul de fiecare dată când ceva nu convine celor care ne conduc, de la înălțimea unor funcții în stat de la care poporul se vede ca un mușuroi de furnici care aleargă bezmetice toată ziua cu desaga în spinare, călărindu-se la grămadă pentru existență. De la marii corupți luați pe sus, la mari funcționari guvernamentali care încă stau acolo sus, la prezidențiali și bancheri, când ceva sau cineva îi deranjează din traiul pe vătrai, aflăm că sistemul e de vină pentru tot ce li se întîmplă rău. Că ei nu au făcut decât ceea ce se făcea pînă la… ceasul rău, pisica neagră!? Pentru chestiile bune, nimeni nu se înghesuie că acelea nu se prea întâmplă. Și totuși, unii le descoperă.
Ieri, seriosul cotidian FinancialTimes citat de platforma mediafax.ro, descoperea că avem o creștere economică de mama focului: 3,7%. Suntem printre cei mai tari din UE. Pe tușe poate,mă gândesc, din moment ce încă ne aflăm în parcarea spațiului Schengen, nu pe teren. Care spațiu Schengen, de când cu migranții și rucsaciștii sinucigași amestecați printre ei, nici el nu se simte prea bine.
Nu-i bai. Bine că țara și-a făcut temele și economia e stabilă, Bucureștiul luptă hotărât cu corupția iar imobiliarele încep să crească, scrie gazeta britanică, citând un investitor austriac care e în România de 12 ani și prin urmare, a prins criza din 2009 la noi în țară.De unde vine relaxarea asta și încrederea pe plus a investitorilor? Omul zice că de la cruciada anti-corupție care a condus la anchetarea a peste 1250 de oficiali, numai în anul care a trecut. Care e atunci riscul sistemic sever de care avertiza guvernatorul BNR, daăc nu mai e corupția? Legea dării în plată, așa cum zic sursa și Financial Times preluat de mediafax.ro, lege care ar putea face bancherii mai precauți când e să dea credite imobiliare.Una peste alta, cu casa scasă la mezat sau fără, ne merge bine și la o viteză de 3,7%. Totul e ca, în graba asta mare, nu cumva să depășim occidentul și să nu ne dăm seama de asta.
Zic și eu, că nu dau cu parul…
comentariu de Radu Florea