Punctul pe I cu Radu Florea-Relaxarea fiscală de vară
Publicat de RADU FLOREA, 20 iulie 2015, 00:26
Relaxarea fiscală de vară până la încordarea de iarnă
Preşedintele țării, Klaus Iohannis a respins noul Cod Fiscal şi l-a retrimis parlamentului spre reexaminare. În opinia șefului statului, actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o „riguroasă analiză” a implicaţiilor asupra bugetului consolidat. Pentru că, și aici citez, după mediafax.ro: „Simpla relaxare fiscală, neînsoţită de continuarea procesului de creştere a colectării veniturilor şi de o reaşezare sustenabilă a cheltuielilor bugetare, pentru o cât mai raţională cheltuire a banului public, poate conduce la acumularea de dezechilibre care vor greva asupra evoluţiilor economice şi sociale viitoare”, stă scris în cererea şefului statului.
Pe românește, avem ceva bani, dar nu suficienți ca să susținem o relaxare de taxe în toate direcțiile. Iar asta ne poate băga iarăși în necaz ca în 2008-2009. Investițiile mari sunt la pământ, cele din infrastructură bat pasul pe loc de 3-4 ani, șomajul a crescut, iar relaxarea de vară nu e decât calmul dinaintea încordării de la toamnă, cu un preț la gaze crescut de la 1 iulie căruia astăzi încă nu îi simțim efectele, pentru că afară e cald și toată lumea e cu gândul la concedii și vacanțe, iar piața geme de fructe și legume. Dar stimularea consumului individual, la nivel micro,al cetățeanului, nu-i totuna cu creșterea economică, macro.
Respingerea codului fiscal de către președintele țării l-a ofuscat pe premierul cu probleme de stabilitate la ligamentele încrucișate. Victor Ponta invocă nevoia de consens politic pe codul fiscal, în timp ce din opoziția politică, vicele noului PNL, Alina Gorghiu spunea ieri de la Tg.Mureș, că asumarea răspunderii guvernamentale pe codul fiscal sau printr-o OUG e o formă de “șantaj lamentabil, ridicol” cu care amenință șeful executivului.Baiul e că parlamentul se află în vacanţă. Pe banii noștri. Și o dezbatere în plenul celor două camere ar fi mai mult decât necesară. Pentru că inițial, liberalii zilei chipurile, noi la față și cam atât au fost de acord cu prevederile din noul proiect de Cod Fiscal, ba chiar au declarat că reducerea TVA la 19% e o măsută liberală asumată de un guvern de stânga. La concret, legislativul poate fi convocat în sesiune extraordinară doar la cererea preşedintelui României sau a Biroului Permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, și asta potrivit art.66 din Constituţie.Relaxarea fiscală, e adevărat, că o așteptăm și o merităm cu toții, dar chiar ne-o putem permite, economic și bugetar vorbind?
Întreb și eu, nu dau cu parul…
comentariu de Radu Florea