Punctul pe I cu Radu Florea-Puterea de a schimba lucrurile.În bine
Publicat de RADU FLOREA, 11 mai 2015, 00:04
Puterea de a schimba lucrurile în bine
Ce rămâne după un om? Sâmbătă, galeria UNIREA a AAP filiala Mureș a găzduit retrospectiva artistului plastic dr.Liviu Ovidiu Ștef. La un an de la încetarea parcursului său teluric, “doctorul” pentru colegii de la șevalet din zecile de tabere de la Sovata, Mureș, a fost chemat, după aproape 80 de ani de viață, la creatorul universal, ca să dea cu penelul și prin atelierele divine. Ne-au rămas, pe simezele expoziției retrospective de la sala Unirea, peste 50 de picturi în ulei, în stilul barbizonian al lui Liviu Ștef.
Familia mai deține peste 300, poate 400 de lucări din vasta colecție a muncii sale de o viață, nemaivorbind de cele din colecțiile particulare. Toate sunt lucrări de tratare realist-impresionistă a formei și culorii, mărturii ale specificul vieții și muncii din arealul rural transilvan. Am pictat, cum se zice, cot la cot cu “doctoru’ Liviu” din 1989 și până acum vreo doi ani. Fără sfaturile și îndrumarea lui, ca și ale regretatului pictor și fost președinte AAP Mureș, Nicolae Tunaru, dar și ale profesorului Vasile Mureșan nu aș fi ajuns nici măcar la partea de jos a unei pânze în ulei. Seriile sale de biserici transilvane din lemn publicate în albume(2007), de cetăți fortificate și sate săsești(2008),Sighișoara medievală(2009) și de profund vibratele peisaje ale cîmpiei transilvane(2011) toate apărute la editura NICO, ca și portretele de țărani în costume populare vor rămâne în ramă nu doar în colecția familiei doamnei Maria Ștef și a celor doi fii din familie. Ci și în albumele editate, emblematice pentru spiritul transilvan al unei lumi multiculturale care, încet, alunecă în uitare. Depinde de familie dar și de decidenții culturii mureșene ca aceste lucrări să intre într-un patrimoniu al locului. Pictura lui Liviu Ștef are un caracter peren prin seriozitatea metodică a abordării fiecărei pânze, pastelurile câmpurilor și cerurilor intracarpatine, tușa frământată a pereților caselor satului transilvan în descompunere emoționează în stratul profund al contemplației, prin adăstarea meticuloasă asupra subiectului compozițipnal, fie el om sau biserică. Avea o grigoresciană amprentă a pictorului mureșean, el doctorul Liviu Ovidiu Ștef, medic veterinar pensionar și asta rămăne peste timp atît cât vor rezista și uleiurile sale. Mărturile celor mai apropiați prieteni și colegi de șevalet din ultimul sfert de secol și mai bine- a lui Cziriek Lajos, vicepreședinte AAP Ms și ale profesorului muzeograf pensionar Vasile Mureșan- au stârnit emoție și lacrimi firești la evocarea spiritului enciclopedic, dar cât de bonom și jovial în abordarea vieții ca și a subiectelor plastice, a mult regretatului Liviu Ovidiu Ștef. Ascultam traseul evocator al celor doi prieteni și colegi și îl priveam pe “doctoru’” în fiecare din cele peste 50 de lucrări de pictură expuse în următoarele două săptămâni la galeria Unirea din bdul Republicii 9.
Omul bun și harnic are ce lăsa în urmă. Omul talentat și creativ lasă o parte de sulfetul său printre noi, pentru a-l păstra viu, nu doar în memoria și spiritul locului, ci și în lucrurile bine făcute pe care am învățat cu toții să le ducem la capăt, chiar și după ce aceștia nu mai sunt, cu trupul, printre noi.
Din colțul dreapta sus al invitației primite din partea doamnei Maria Ștef, el “doctoru’” îmi zâmbește aristocratic dintr-o poză îl ajută și papionul- pe un fundal impresionist surprins într-un luminiș de pădure. “Toate flăcările se sting odată” scrie pe versoul invitației la evenimentul de comemorare. Flacăra spiritului bun arde în continuare precum sfînta lumină a învierii, dacă are cine s-o ducă mai departe. Dar asta e numai părerea mea…
Așa că zic și eu, că nu dau cu parul.
comentariu de Radu Florea